Herbata króluje na polskich stołach jako popularny dodatek śniadań i kolacji oraz umilacz chłodnych wieczorów. W zasadzie herbatę pieje cały świat. Specjalne rytuały parzenia herbaty są charakterystyczne dla Chin, Japonii i Indii. Są przekazywane z pokolenia na pokolenie jako dziedzictwo kulturowe. W zależności od rodzaju herbaty stosuje się różne metody przyrządzenia. Najważniejsze czynnikami warunkującymi cudowny smak herbaty, są: temperatura wody oraz czas zaparzania. Rynek herbat jest bardzo zróżnicowany.
Herbata Oolong
Oolong to bardzo tajemnicza niebieska odmiana herbaty. Zwana jest także turkusową lub szmaragdową. Ten gatunek herbaty przygotowywany w procesie utleniania. Jednak w pewnym momencie proces fermentacji zostaje przerwany. Jest ogniwem pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Zawiera w sobie cały zestaw witamin (np. A, C, E, B1, B2) i minerałów (np. magnez, cynk, wapń, fosfor); zawiera również kofeinę, jednak w ilości zdecydowanie mniejszej niż inne odmiany herbat. Oolong ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, np.: wspomaga procesy odchudzania, hamuje rozwój próchnicy i spowalnia rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu) oraz innych chorób cywilizacyjnych: choroby Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy i nadciśnienia.
Herbata zielona
To dobrze znana i niezwykle popularna herbata. Występuje w różnych wersjach smakowych i jest jednym z najbardziej prozdrowotnych napojów. Zielona herbata powstaje z listków poddanych minimalnemu procesowi utlenienia. Oznacza to, że ma o wiele więcej składników mineralnych niż herbata czarna i delikatny smak oraz subtelną barwę. Chińczycy piją nawet 8 filiżanek dziennie zielonej herbaty, dzięki temu zachowuje zdrowie i mogą pochwalić się długowiecznością. Zielona herbata ma w sobie teinę, kofeinę i polifenole, więc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, zapobiega wystąpieniu miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL. Bardzo optymistyczne są wyniki badań pokazujące, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi, żołądka, trzustki, okrężnicy, odbytnicy czy przełyku. Zielona herbata pomaga też w zrzuceniu zbędnych kilogramów i walce z obrzękami oraz cellulitem.
Uwolnić aromat
Zaparzanie herbaty na swoją tradycję. Odpowiednie zaparzanie herbaty pozwala wydobyć z niej całą dobroć smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych. Do przygotowania herbaty najlepiej użyć niewielkie akcesorium – zaparzacz do herbaty. Dzięki niemu każda filiżanka herbaty jest małą chwilą codziennej przyjemności.
Ceremoniałom herbacianym towarzyszą urokliwe gadżety do parzenia herbaty. Najchętniej wybieramy: czajniki, czarki, filiżanki, kubki. Szczególnie istotne jest odpowiednie przechowywanie herbaty, dzięki czemu zachowa ona smak i aromat. Polecane są szczelnie zamykane pojemniki i stalowe puszki.