Słodki smak pszczelego miodu zna praktycznie każdy. To smaczna przekąska i niezwykle aromatyczny dodatek nie tylko do domowych wypieków, ale i wielu rodzajów marynat oraz bejc, którymi pokrywa się pieczone lub grillowane mięsa. Klasyczne miody nie wyczerpują oferty współczesnych sprzedawców. Coraz większą popularnością cieszą się również takie produkty jak miód z maliną, żurawiną, cytryną, dziką różą oraz wieloma innymi, roślinnymi dodatkami. Czy warto jeść takie miody i jakie są ich właściwości?
Klasyczne miody pszczele
Smak, kolor i właściwości miodu w największym stopniu zależą od rodzaju pożywki, czyli roślinnych pyłków zbieranych przez pszczoły. Jeśli pszczoły zbierają pyłki z wielu gatunków roślin, wówczas mówimy o miodach wielokwiatowych. Gdy zapylają rzepakowe pola, o miodzie rzepakowym itd. Skład klasycznych miodów wielokwiatowych coraz częściej wzbogacany jest również dodatkowymi ekstraktami roślinnymi nadającymi im specyficzny kolor i właściwości. Doskonałym przykładem takich produktów są wielokwiatowe miody z malinami i dziką różą, które przyciągają uwagę niezwykłą, czerwoną barwą i przyjemnym, zwłaszcza dla dzieci, owocowym, dość łagodnym smakiem. Miód z maliną wciąż zachowuje swoje podstawowe właściwości. Jest źródłem łatwej do przyswojenia energii, a dzięki antyseptycznym właściwościom pomaga w łagodzeniu przebiegu infekcji. Dodatkowo za sprawą roślinnych wyciągów, ma w swoim składzie witaminę C i inne witaminy korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu immunologicznego, tym samym wspierając naturalną odporność.
Zalety miodu – niezwykły smak i dodatkowe właściwości
W medycynie ludowej miód był środkiem polecanym w przeziębieniach i innego rodzaju infekcjach, używano go również jako produktu przyspieszającego proces gojenia się ran. Rzeczywiście pszczele miody wykazują pewne działanie antybakteryjne i dość często określa się je mianem naturalnych antybiotyków. Jedzenie niewielkich ilości miodu w stanach grypowych może być zatem pomocne w łagodzeniu przebiegu infekcji, zwłaszcza gdy są to miody malinowe lub inne, wzbogacane ekstraktami roślinnymi o dużej zawartości naturalnych witamin. Dzięki obecnym w takich produktach witaminom stymulujemy układ odpornościowy do intensywniejszej pracy. Poza kwestiami związanymi ze wsparciem naturalnej odporności organizmu miód z maliną i ekstraktem z dzikiej róży jest również doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, bardzo słodkiego miodu. Owocowy dodatek przełamuje słodycz pszczelego miodu, nadając mu przyjemniejszy, delikatnie kwaskowy posmak.