Dieta bezglutenowa – to w ostatnich latach wszechobecny w mediach temat. Jest to szczególny sposób odżywiania się, podyktowany względami zdrowotnymi. Nie jest to jedna z tych modnych diet, które mają dać fantastyczne efekty odchudzania, np.: 10 kg mniej w dwa tygodnie. Dieta bezglutenowa to przemyślany sposób odżywiania się adresowany głównie do osób cierpiących na alergię na gluten lub celiakię. Dla tych osób spożycie glutenu może być niebezpieczne dla zdrowia. Dla ludzi zdrowych gluten nie jest szkodliwy, choć oczywiście mogą kupować produkty bezglutenowe.
Czym jest gluten?
Gluten to białko roślinne, które znajdują się w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie. Gluten znajdował się głównie w produktach z mąki, jednak obecnie mogą go zawierać także wędliny, produkty mleczne i słodycze, sosy z torebki, pasztety, płatki zbożowe, kluski, naleśniki, konserwy, przetwory i niektóre alkohole. Glutenu nie zawierają: ryż, gryka, kukurydza, soja, mięso, warzywa, owoce, orzechy, fasola.
Duża różnorodność produktów bezglutenowych
Przejście na dietę bezglutenową powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem, po zauważeniu objawów nietolerancji glutenu. Istnieje duża różnorodność produktów bezglutenowych: makaron z ciecierzycy lub soczewicy, mąka kukurydziana lub kokosowa, a nawet pieczywo – chleb bezglutenowy czy słodycze bez glutenu. Te ostatnie to propozycja zwłaszcza dla osób, które nie wyobrażają sobie wykluczenia ze swojej diety ciasteczek. Warto rozejrzeć się wśród produktów tego typu, zwłaszcza, że wiele z nich pozbawionych jest wzmacniaczy smaków i konserwantów. Zobacz słodycze bezglutenowe i nie rezygnuj ze słodkości. Pamiętaj też, że dieta bezglutenowa musi opierać się na różnorodności i spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców.
Przepisy na dietę bezglutenową
Wszystkie dania można przygotować w wersji bezglutenowej. Internet jest kopalnią porad w tym zakresie. Ciasta bezglutenowe, zupy, sałatki, drugie dania zachęcają do wypróbowania paletą smaków i ciekawych składników. Ze zdobyciem bezglutenowych produktów do dań nie ma większego problemów – są sprzedawane w supermarketach i sklepach internetowych. Makaron można zastąpić makaronem kukurydzianym, dodać pieczarki białe lub brunatne, przyprawić zielonym pieprzem i pietruszką oraz wykonać sos beszamelowy. Zastępujemy krowie mleko sojowym, mąkę pszenną kukurydzianą, dodajemy do smaku oliwy, kurkumy, gałki muszkatołowej, zielonego pieprzu i ewentualnie soli. Miłośnicy mięsa mogą cieszyć się swoimi ulubionymi danami, dodając przypraw bezglutenowych, które nie zawierają konserwantów, glutaminianu sodu, wzmacniaczy smaku i jaj. Powinny być stosowane w każdej kuchni, ponieważ powstają z naturalnych składników: suszonych warzyw oraz takich przypraw jak: gorczyca, pieprz czarny mielony, kolendra, papryka ostra, itp.
Zainteresowanie dietą bezglutenową nie słabnie. Aby przekonać się, jak smakują dania bezglutenowe, trzeba ich spróbować, więc sięgnij po produkty bezglutenowe: https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-produkty-bezglutenowe-261415 i ciesz się ich walorami smakowymi.