Dieta norweska to jedna z tych diet, które działają szybko i skutecznie. Jej minusem będzie najprawdopodobniej efekt jojo, ponieważ na diecie tej pije się wodę i spożywa dwa zasadnicze produkty: jajka oraz grejpfruty. Na szczęście w jadłospisie znajdują się także inne produkty, jak mięso, warzywa, jogurt czy ryba i chleb. Autorzy diety norweskiej piszą, że można na niej schudnąć nawet 10 kg w ciągu 2 tygodni. Czy jest to możliwe? Jak wygląda jadłospis diety norweskiej oraz jakie są efekty diety oraz jakie skutki uboczne?
Dieta norweska – czy ma cokolwiek wspólnego z Norwegią?
Dieta norweska nie ma żadnego związku z Norwegią. Prawdziwa kuchnia norweska jest wyjątkowa, dominują w niej potrawy z wykorzystaniem ryby, zarówno wędzonej, jak i suszonej. W kuchni norweskiej można też spotkać wspaniale przygotowane mięsa, różnorodne sery. Tego nie spotkamy w diecie norweskiej, zatem nazwa jest po prostu wymysłem niemającym żadnego związku z Norwegią.
Dieta norweska – jadłospis
Dieta norweska jest znana także pod dwoma innymi nazwami: jako dieta jajeczna bądź dieta grejpfrutowa. Nazwy te bardziej odpowiadają, gdyż przewodnimi produktami, jakie przyjmuje się podczas stosowania tej diety są właśnie jajka oraz grejpfruty. Jadłospis jest więc bardzo prosty.
1 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 3 jajka gotowane |
II śniadanie: | 3 jaja, grejpfrut, herbata lub słaba kawa |
Obiad: | 3 jaja, surówka warzywna bez sosów i oleju, kawa lub herbata i 1 kromka chleba |
2 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | 1–2 jaja, grejpfrut, herbata lub kawa |
Obiad: | mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata |
3 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | 1–2 jaja, gotowany szpinak z łyżką jogurtu |
Obiad: | 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa |
4 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | surówka z warzyw, grapefruit, kawa lub herbata |
Obiad: | 1–2 jaja, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba |
5 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | jaja, szpinak, kawa lub herbata |
Obiad: | ryba, surówka, kromka chleba, kawa lub herbata |
6 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | sałatka z owoców, herbata lub kawa |
Obiad: | wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata |
7 DZIEŃ DIETY NORWESKIEJ | |
I śniadanie: | 1–2 jajka gotowane |
II śniadanie: | zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut |
Obiad: | zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata |
Jadłospis diety norweskiej jest rozpisany na 7 dni. Po upływie tygodnia, dietę zaczyna się od początku. Należy ją stosować nie dłużej, niż 14 dni.
Dieta norweska – stosowanie
Każdy, kto podejmie się diety norweskiej musi liczyć się z tym, że nie może ona trwać więcej, niż 14 dni. Ponowne jej zastosowanie jest możliwe dopiero po roku czasu. Przyjmuje się, że na diecie tej powinno przyjmować się jajka i grejpfruty w nieograniczonej ilości, jednakże został ustalony jadłospis, który dokładnie precyzuje ile możemy zjeść. Ponadto, prócz wymienionych produktów spożywa się np. mięso, warzywa oraz pije herbatę bądź kawę.
Dieta norweska – czy jest bezpieczna?
W ciągu 14 dni stosowania diety norweskiej tak naprawdę nie pozbywamy się zbędnej tkanki tłuszczowej, lecz wody z organizmu. Owszem, na wadze będzie można zauważyć mniejszą ilość kilogramów, lecz trzeba zadać sobie pytanie: co można osiągnąć w 14 dni? Niestety niezbyt wiele. Propagatorzy diety norweskiej są zdania, że podczas jej stosowania w organizmie człowieka zachodzą znaczące zmiany, dzięki którym poprawia się metabolizm i co ważne, zmniejsza łaknienie.
Dieta norweska – minusy
W diecie norweskiej w ciągu tygodnia przyjmuje się bardzo dużą ilość jajek, co niestety jest odradzane przez Światową Organizację Zdrowia, która dopuszcza maksymalnie 10 jajek tygodniowo. Jeśli jesteś osobą, która ma bardzo wysoki poziom cholesterolu, nie powinieneś stosować tej diety bądź najlepiej skonsultować to z lekarzem.
Za kolejny minus uważamy monotonię w posiłkach. Przez 14 dni należy przyjmować ściśle określone produkty, a odstępstwo od nich może spowodować wysiłek na marne.
Kolejny minus to pojawiający się głód. Jeśli zaczyna burczeć w brzuchu, nie powino się przyjmować żadnych produktów, jedynie pić wodę.
Pewnie zastanawiasz się też, gdzie jest kolacja? Otóż w diecie norweskiej nie ma kolacji, jedynie śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Późnych kolacji nie jadamy.
Dieta norweska – plusy
Rzeczywiście po 14 dniach tej rygorystycznej diety można stracić kilogramy, aby np. lepiej wyglądać w dniu ślubu czy podczas upragnionych wakacji.
Jeśli przetrwamy dietę norweską, najprawdopodobniej będziemy mieć mniejsze łaknienie, a więc tym samym będziemy przyjmować mniej kalorii, niż dotychczas.
Dieta norweska – porady
Pamiętaj o tym, aby podczas stosowania diety norweskiej pić jak najwięcej wody.
Jeśli masz problemy z wątrobą bądź sercem lub też posiadasz wysoki poziom cholesterolu, nie stosuj tej diety.
Dieta norweska – sposób na szybką utratę kilogramów
Nadwaga stała się społecznym problem. Ludzie uświadamiają sobie, że nadwaga to nie tylko problem estetyczny i z kupieniem ubrań, ale przede wszystkim poważny kłopot zdrowotny, który zwiększa ryzyko nadciśnienia, chorób serca, nowotworów, cukrzycy i kilkudziesięciu innych schorzeń. Poza tym nadwaga utrudnia codzienne funkcjonowanie, naraża na samotność. Odchudzanie to skomplikowany proces. Internet proponuje mnóstwo diet, z których większość nie jest dobra dla organizmu. Część internetowych diet to chwilowa moda.
Dieta norweska – obietnica oszałamiających efektów
Wielkie obietnice utraty kilogramów cechują różnorodne diety. Większość to niestety, chwyt reklamowy. Diet nie można stosować przez długi czas- maksymalnie kilkanaście dni, ponieważ większość z nich opiera się na eliminacji jakiegoś składnika, co owszem odchudza, ale nie jest korzystne dla organizmu. Jedną z internetowych modnych diet jest dieta norweska, która nadal jest popularna wśród osób szukających sposobu na zgubienie kilku kilogramów przed ważnym wydarzeniem, np.: przed weselem lub wakacjami.
Dieta norweska to jedna z wielu popularnych diet, które mają przyspieszać metabolizm. Opiera się na jajkach i grejpfrutach, ale dopuszcza ryby i niektóre rodzaje mięsa oraz warzywa typu: ogórek, sałata, kapusta, szpinak. Dozwolone jest pieczywo pełnoziarniste. To dieta niskokaloryczna i niskowęglowodanowa. Jej najważniejszą zasadą jest niełączenie jajek z węglowodanami. Celem takiego podejścia jest zmniejszenie metabolizmu. Niestety, badania naukowe nie potwierdzają, że powyższy sposób żywienia przyspiesza metabolizm i ułatwia odchudzanie. Propagatorzy diety przekonują, że stosując ją, można schudnąć 10 kg w ciągu dwóch tygodni.
Plusy diety
Zmniejsza łaknienie i po jakimś czasie faktycznie można jeść mniej. Stosując dietę norweską, można faktycznie schudnąć na określone wydarzenie, np.: do ślubu. Jednak następuje efekt jojo.
Żaden lekarz i dietetyk nie poleca tej diety
Żaden lekarz i dietetyk nie poleca tej diety. Zdrowe odchudzanie to ok 2kg tygodniowo. Dieta, która obiecuje zmniejszenie wagi o 10 kg w 14 dni, jest niekorzystna, a wręcz wyniszczająca dla organizmu. Minusów diety norweskiej jest o wiele więcej niż plusów- jest monotonna, uboga w składniki pokarmowe, wymagająca wręcz głodowania (bez kolacji). Jest oparta głównie na jajkach, których zjada się po kilka dziennie. Norma WHO to 10 jajek na tydzień. Stosując dietę norweską, nie pozbywamy się z organizmu tkanki tłuszczowej, tylko wody i mięśni, co prowadzi do odwodnienia i osłabienia. Zalecane picie dużej ilości wody nie zawsze rozwiązuje problem. Powoduje omdlenia, rozdrażnienie, nerwowość, kłopoty z włosami i paznokciami oraz problemy z cerą.
Jadłospis nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników. Szanse na to, że dieta norweska umożliwi zrzucenie 10 kg w dwa tygodnie, nie są duże. Jest to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania się i nawet małe odstępstwo od zasad może popsuć efekty i sprawić, że trzeba dietę porzucić.
Mit popularności
Dieta norweska była popularna 10 lat temu – zachwalali ją celebryci. Obecnie, coraz mniej osób decyduje się na jej stosowanie, ponieważ internet jest pełny różnorodnych opinii na jej temat- zarówno pozytywnych, jak i negatywnych. Obecnie dokładnie wiadomo, w jaki sposób jeść, aby schudnąć i nikt nie propaguje jedzenia nieskończonej ilości jajek, grejpfrutów i szpinaku.
Dietetycy przestrzegają przed stosowaniem diet obiecujących złote góry. Nie można schudnąć 10 kg w 14 dni i to w sposób bezpieczny dla zdrowia. Dieta norweska może być stosowana raz do roku, jedynie przez dwa tygodnie. Przy tak krótki stosowaniu diety nie można dużo schudnąć, natomiast efekty zdrowotne mogą być opłakane.
Brak punktów wspólnych z Norwegią
Dieta norweska nie ma nic wspólnego z Norwegią. Została tak nazwana, bo są w niej obecne ryby, które są podstawą żywienia w Norwegii. Dieta norweska miałaby zostać opracowana przez naukowców z Rikshospitalet – Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Problem jednak w tym, że ani sama instytucja, ani żaden konkretny badacz nie przyznają się do stworzenia jej reguł.
Druga, zdrowa dieta norweska
Istnieje druga, o wiele zdrowsza, racjonalna dieta norweska, która nie jest szybkim sposobem odchudzania, ale racjonalnym sposobem odżywiania się, będącym alternatywą dla wobec diety śródziemnomorskiej dla osób mieszkających w państwach o chłodniejszym klimacie. Jej podstawą są produkty, które Norwegowie faktycznie spożywają, np.: orzechy, skorupiaki, ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
Niestety, odchudzająca dieta norweska nie jest zbilansowana, powoduje niedobory witamin i składników mineralnych oraz podwyższa poziom cholesterolu we krwi. Spowalnia metabolizm, a organizm zaczyna zachowywać się, jak w okresie głodu – okresie głodu – spowalnia się tempo procesów życiowych, a więc i ilość zużywanej energii. Jest to bardzo niebezpieczne. Najlepszy efekt racjonalnego odchudzania dają diety ustalone z dietetykiem na podstawie badań pacjenta. Diety internetowe mają więcej minusów niż zalet.
Z tego co wiem, dieta norweska wzięła swoją nazwę od norweskich lekarzy, którzy ją wymyślili, aby w szybkim czasie odchudzić pacjentów do założenia bajpasów