Ludzie coraz częściej decydują się na catering dietetyczny. Nie wynika to jedynie z chęci zrzucania paru zbędnych kilogramów. Wpływa on również pozytywnie na zdrowie, co wynika z różnorodności diety. Fit catering oferuje posiłki znacznie bardziej zróżnicowane pod kątem minerałów i witamin niż gotowe zestawy ze sklepów i marketów. Jakie są inne zalety prozdrowotne cateringu dietetycznego?
Regularne posiłki
Fit catering często opiera się na wielu pomniejszych posiłkach. Wiele osób w zły sposób rozkłada sobie jedzenie w ciągu dnia. Nie jedzą śniadań i odkładają wszystko na wieczór, kiedy skupiają się na niezdrowych i gotowych produktach. Udowodniono naukowo, że im więcej posiłków w trakcie dnia tym lepiej dla organizmu. Powinno ich być co najmniej 4. Dzięki temu unika się podjadania w ciągu dnia i „wilczego głodu”. Ten ostatni prowadzi do obżarstwa i nadkładania jedzenia.
Catering dietetyczny w pudełkach przeznaczony jest do spożywania w konkretnych godzinach dnia. Osobno wydzielone są śniadania, obiady, kolacje i desery. Inną zaletą fit cateringu jest możliwość zabierania posiłków do pracy na uczelnię. Odpada ich długie gotowanie dzień wcześniej. Dzięki wygodnym pudełkom można je włożyć do lodówki. Za sprawą swojej szczelności są bezpieczne w torbie czy plecaku.
Wpływ na sylwetkę
Fit catering jak sama nazwa wskazuje – pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Przygotowane pod okiem dietetyków posiłki unikają niepotrzebnych cukrów czy tłuszczów. Niestety to właśnie one są problemem, jeśli chodzi o wiele gotowych produktów z supermarketu. Zbyt częste korzystanie z nich prowadzi do nadwagi. Posiłki z pudełek oparte są na zdrowych składnikach o niższej wartości kalorycznej. Są przy okazji równie pyszne, a nawet lepsze niż sztuczne dania gotowe. Catering można dopasować do własnej wagi i stosowanej diety (np. paleo albo wegańskiej). Przed złożeniem swojego zamówienia wystarczy podać swoje preferencje żywieniowe. Dietetycy opracują posiłki w taki sposób, że zrzucenie zbędnych kilogramów to jedynie kwestia czasu.
Minerały i witaminy
Dużą zaletą fit cateringów są zróżnicowane posiłki. Wiele osób na tradycyjnych dietach je każdego dnia dokładnie to samo. W ten sposób ograniczają dostęp do wielu witamin i minerałów. Dzięki dietom pudełkowym codziennie zjada się inne składniki pokarmowe. Nie brakuje wtedy dostępu do świeżych owoców, warzyw albo ryb, o których zapomniałoby się przy zakupach. Cateringi dietetyczne to także dostęp do mniej popularnych składników o dużej zawartości cennych składników. Chodzi tu o pokarmy z grupy „superfoods”, algi morskie albo nietypowe odmiany orzechów.