Gęsina jest bardzo cenionym mięsem, można z niej przyrządzać bardzo wiele potraw takich jak gęś z jabłkami, wędzone półgęski, pasztety, krupnik i bardzo popularne gęsie pipki.
Jak wybrać najlepszą gęś do pieczenia, by niedzielny obiad był na najwyższym poziomie?
- Najlepsza gęsina jest w czasie od połowy października do połowy stycznia, więc możemy się nią cieszyć na Święta Bożego Narodzenia.
- Najczęściej gęsinę możemy kupić mrożoną w marketach, ale jeżeli mamy możliwość to wybierzmy świeżą gęś od zaprzyjaźnionego hodowcy.
- Ważne jest, by dowiedzieć się, skąd pochodzi ta gęś, czy była hodowana ekologicznie, czy z wolnego wybiegu oraz czym była karmiona.
- Pieczeń z gęsi z pewnością wystarczy na obiad dla 6-10 osób, nawet gdy podczas pieczenia zmieni swoją objętość.
- Kupując gęś, musimy zwrócić uwagę, aby miała ona szeroką pierś i złotą skórkę, będziemy wtedy pewni, że miała dużo przestrzeni i miała dużo trawy do jedzenia.
- Nie kupujmy tuszek o kolorze niebieskim i brązowym — te kolory świadczą o złym traktowaniu, złym skubaniu i obijaniu gęsi.
- Pamiętajmy, by sprawdzić rozmiar gęsi, aby się nie okazało, że tuszka nie zmieści nam się do piekarnika.
Jak prawidłowo wyporcjować gęś oraz na co przeznaczyć poszczególne jej części, by wydobyć z nich smak?
- Jeżeli nie chcemy piec całej gęsi, możemy ja wyporcjować.
- Pierś jest doskonała do sosów z wina czerwonego.
- Ze skrzydełek możemy zrobić zupę.
- Uda gęsi świetnie smakują pieczone z jabłkami.
- Żołądek dusimy.
- Wątróbka może być duszona, pieczona w cieście lub przygotowywane na inne sposoby.
- Z podrobów robimy pyszny pasztet.
- Wyśmienitym daniem z gęsi jest „Gęś pieczona w kawałkach”.
Gęś pieczona w kawałkach
Przepis na „Gęś pieczoną w kawałkach” pochodzi od pani Magdy, która w 2015 roku zajęła pierwsze miejsce w konkursie „Kujawsko – Pomorska gęsina na Świętego Marcina”
Składniki na danie:
- gęś lub jej części
- 2 jabłka kwaskowate
- 2 cebule lub 6 szalotek
- słodka papryka, pieprz, sól, majeranek
- brzoskwinie w puszce
- żurawina do mięs
Przygotowanie:
- Gęś należy umyć, osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części zależnie od jej wielkości.
- Skrzydełka, podroby, szyję należy użyć do ugotowania rosołu.
- Kawałki gęsiny trzeba natrzeć przyprawami.
- Zostawiamy ją w przyprawach na noc w lodówce.
- Następnego dnia mięso obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor.
- Podsmażone mięso dajemy do brytfanki, podlewamy wodą i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Czas jest zależny od wielkości tuszki, którą mamy.
- Cebule i jabłka kroimy w ćwiartki i obkładamy nimi mięso i jeszcze razem smażymy.
- Upieczoną gęsinę należy odstawić w chłodne miejsce, w którym powinna czekać aż do następnego dnia.
- Przed podaniem, podgrzewamy oraz kroimy na mniejsze części lub plastry.
- Dodatkowo obkładamy ja brzoskwiniami i żurawiną.
- Nasze danie wspaniale smakuje z czerwoną kapustą i buraczkami.
Tak przyrządzone danie świetnie sprawdzi się na uroczystych obiadach bądź kolacjach rodzinnych. Dodatkowo zachwyci ono swoim pięknym wyglądem. Wszystkim życzymy smacznego!