Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Zatem czas pomyśleć nie tylko o kreacjach czy fryzurach, lecz także o menu na Nowy Rok. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować obłędnie pyszny tort. Ma on jednak wadę, a mianowicie jest tak smaczny, że na jednym kawałku się nie skończy. Skoro to już jasne, to czas przejść do przepisu na tort owocowo-orzechowo-czekoladowy.
Zamiast biszkoptu ciasto czekoladowe
W tym torcie nie ma klasycznego biszkoptu. Jego rolę pełni ciasto czekoladowe. Ale gwarantujemy, że dzięki temu uzyskacie jeszcze lepszy smak. Na początek potrzebujemy 6 ekologicznych jaj, które wbijamy do miski. Nie trzeba oddzielać białka od żółtek, co pozwoli Wam zaoszczędzić nieco czasu. Do jaj dodajemy szklankę białego cukru i masę ubijamy na puszystą pianę. W międzyczasie w kąpieli wodnej (bądź w kuchence mikrofalowej) rozpuszczamy pół kostki masła i 3 tabliczki gorzkiej czekolady oraz pół czekolady mlecznej. Gdy masa wystygnie, dodajemy ją do jaj z cukrem i całość mieszamy. Teraz czas na mąkę. Przesiewamy dwie szklanki i dodajemy do masy. Ponownie wszystko mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i czekamy aż wystygnie. Gdy już będzie letnie można przeciąć je na trzy plastry. Róbcie to bardzo ostrożnie, tak by nie uszkodzić ciasta. Przypominamy też, aby zawsze używać najwyższej jakości składników, bo wtedy smak wypieku jest najlepszy. Przydadzą się też opakowania do tortu, szczególnie, gdy chcecie nim poczęstować bliskich.
Czas na przygotowania kremu

Skro blaty ciasta są już gotowe, to czas na przygotowanie masy owocowej. W sumie jest to szybkie i proste, a raczej banalnie proste. Potrzebujemy 100 gram malin, najlepiej świeżych oraz dwa banany. Owoce blendujemy na gładką masę. Gdy wykonacie tę czynność możecie przejść do ubijania śmietany. Najlepiej postawić na kremówkę 36%. potrzebujemy 500 ml śmietany. Ubijamy ją na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy dwie łyżki cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu. Dzięki temu piana nie straci swoich właściwości i nie będzie się rozwarstwiać. Teraz do śmietany dodajemy owoce i łyżką mieszamy masę. Przekładamy ją do miseczki i umieszczamy na 10 minut w lodówce. W międzyczasie możemy przygotować masę orzechową. Do tego celu potrzebujemy zmielone orzechy włoskie. Najlepiej około 100 gram i 200 ml śmietany kremówki. Po ubiciu śmietany z cukrem dodajemy do niej zmielone orzechy i całość mieszamy. Masę również umieszczamy na kilka minut w lodówce. Teraz pozostaje już tylko złożenie ciasta.
Jak złożyć ciasto?
Większość pracy już za nami, a to oznacza, że możemy przejść do składania tortu. Na pierwszy blat nakładamy masę owocową, następnie przykrywamy ją drugim blatem. Teraz należy nałożyć masę orzechową i przykryć górnym blatem. Nie trzeba zwilżać ciasta czekoladowego, bo nie jest w żadnym przypadku suche. Nie trzeba więc przygotować żadnego ponczu. Pamiętajcie, aby nałożyć dużo kremu i nie dociskać ciasta. Teraz nasz tort należy jeszcze umieścić w lodówce na kilka godzin, a potem można przejść do dekorowania. Dopiero po dekoracji i odstaniu ciasta kilku godzin w lodówce należy przygotować opakowania na torty, by podzielić wypiek i poczęstować bliskich.
Jak udekorować tort?
Warto przygotować lukier plastyczny w kolorze złotym. Swoją drogą jest to bardzo proste i zajmie Wam chwilę. Czas przygotować składniki. Potrzebować będziemy 50 dag cukru pudru, 50 g glukozy, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 35 ml wody oraz barwnik spożywczy w kolorze złotym. Koniecznie zwróćcie uwagę na jego skład. Należy wybierać taki bez konserwantów. Do misy wrzucamy wszystkie składniki, a więc cukier puder, glukozę a także rozpuszczoną żelatynę. Pamiętajcie, aby zachować te proporcje. Następnie miksujemy aż powstanie masa plastyczna. Zasadniczo większość pracy za nami. Teraz wystarczy tylko gotową masę jeszcze chwilę zagnieść rękami. Na koniec dodajemy odrobinę złotego barwnika. Gdy masa ma już konsystencję modeliny, to rozwałkowujemy ją na stolnicy na placek o grubości nie większej niż 0,5 cm. Nakładamy na tort i gotowe. Ciasto ląduje jeszcze w lodówce na kilka godzin, a potem można cieszyć się już jego smakiem.