Jest wiele okazji, na które warto przygotować domowe wypieki. Święta Wielkanocne bez pysznej babki, a Boże Narodzenie bez pierniczków będą zupełnie inne, a Twoi goście z pewnością szybko zauważą brak typowych słodkości. Urodziny bez tortu dla wielu dzieci w ogóle się nie liczą. Warto zatem mieć w swojej kuchni choć kilka form do pieczenia, które pozwolą Ci przygotować pyszne ciasta i ciasteczka na każdą okazję. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy wyborze blach.
Wybieraj przede wszystkim blachy wysokiej jakości
W sklepach znajdziesz wiele rodzajów blach. Ich zakres cenowy jest równie duży jak jakościowy. Jak spośród wszystkich tych produktów wybrać blachy do pieczenia, które posłużą Ci przez długi czas? Przede wszystkim zwróć uwagę na materiał, z którego są wykonane.
Najtańsze blaszki wykonane są z metalu lub aluminium. Oba materiały łatwo się odkształcają. Ponadto metalowe blachy szybko pokrywają się rdzą w kontakcie z wilgocią panującą w kuchni, a także składnikami wypieków. Nie są zatem wyborem na lata.
Jeśli możesz przeznaczyć nieco więcej pieniędzy na zakup blach, warto zainwestować w produkty wysokiej jakości od sprawdzonych i znanych producentów. Szukaj modeli wykonanych ze stali i pokrytych warstwą nieprzywierającą. Dodatkowym plusem będzie karbowane dno, które świetnie chroni przed przywieraniem ciast i innych wypieków. Blachy te są nieco cięższe, więc wystarczy, że weźmiesz je do ręki, a od razu rozpoznasz użyty do ich produkcji materiał.
Najpopularniejsze blachy do wypieków

Materiał, z którego wykonane są blachy do pieczenia, to nie jedyne, na co warto zwrócić uwagę przed ich wyborem. Z pewnością od razu zauważysz, że produkty te występują w najróżniejszych rozmiarach i kształtach. Jakie powinien mieć w swojej kuchni początkujący cukiernik?
Przede wszystkim wybierz przynajmniej jedną blachę prostokątną o wymiarach ok. 40 cm na 25 cm. Jest to standardowy wymiar blach na ciasto, który jest uwzględniany w większości przepisów. Pozwoli Ci na wypiek ciast, ale także ciastek czy pierników.
Ponadto wybierz przynajmniej jedną formę okrągłą o średnicy 26 cm. Pozwoli Ci wypiec biszkopty na tort, a także ciasta na mniejszą liczbę gości. Spokojnie upieczesz w niej także babkę piaskową. Jeśli jednak zależy Ci na tradycyjnym wyglądzie tego ciasta, koniecznie wybierz blachę o charakterystycznym kształcie i rurce w środku zapewniającej otwór w cieście.
W kuchni prawdziwych smakoszy nie może zabraknąć także przynajmniej jednej blaszki na muffiny i keksówki. W tej drugiej będziesz mógł upiec nie tylko pierniki i keks, ale także domowy pasztet.
Jeśli lubisz domowe wypieki, koniecznie wyposaż swoją kuchnię w kilka blach do pieczenia. Wybieraj produkty wysokiej jakości wykonane ze stali. Dodatkowym atutem będzie powłoka nieprzywierająca i karbowane dno. Przyda Ci się przynajmniej jeden prostokątny model o standardowych wymiarach i jeden okrągły. W nich przygotujesz większość wypieków. Dodatkowo możesz dokupić formę na babkę wielkanocną, muffinki i keksówkę. W tej ostatniej wypieczesz nie tylko słodkie ciasta, ale także domowy chleb czy pasztet.