Ketchup to chyba najpopularniejszy sos pomidorowy na świecie. Jemy go w zasadzie do wszystkiego, począwszy od frytek i zapiekanek po dania z grilla, kanapki, tosty, wytrawne naleśniki czy pizzę. Ketchupy to również baza wielu sosów i marynat, a niektórzy nie wyobrażają sobie wręcz bez nich swoich ulubionych dań i przekąsek! Nie tylko miłośnicy stają przed odwiecznym dylematem: łagodny czy pikantny? Poniżej przedstawimy zalety obu wariantów, by ułatwić podjęcie decyzji i wybór najlepszego ketchupu dostępnego na rynku.
Dlaczego warto jeść ketchup?
Poza oczywistymi walorami smakowymi, ketchupy mają także wiele wartości odżywczych. Możemy zatem śmiało potraktować je nie tylko jako pyszny, ale również zdrowy dodatek do dań i przekąsek. Ketchup jest bowiem doskonałym źródłem cennego likopenu, czyli naturalnego barwnika pochodzenia roślinnego i jednego z przeciwutleniaczy, który ma wpływ na ograniczenie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Co ciekawe, ketchupy zawierają o wiele więcej likopenu niż świeże pomidory, ponieważ jego przyswajalność i aktywność rosną podczas obróbki termicznej. Mało tego – to właśnie ketchup zrobiony z koncentratu pomidorowego ma więcej wartości odżywczych od tego przyrządzonego ze świeżych pomidorów! Koncentrat zawiera bowiem mniej wody i więcej likopenu. Zaskakujące, prawda? Możesz zatem bez wyrzutów sumienia dodawać swój ulubiony sos pomidorowy do ulubionych przekąsek czy potraw. Który wariant wybrać?
Ketchup łagodny – pełnia delikatnego smaku
Ketchup łagodny to klasyczny sos pomidorowy o charakterystycznym smaku – trudno pomylić go z czymkolwiek innym! Ketchup łagodny możemy śmiało nazwać uniwersalnym rozwiązaniem, które pasuje w zasadzie do każdego dania i przekąski. Jak wykorzystać go w swojej kuchni? Oprócz klasycznych, znanych i lubianych połączeń świetnie sprawdzi się również podczas kulinarnych eksperymentów. I tak z jednej strony ketchup łagodny to idealne uzupełnienie frytek, zapiekanek, tostów czy kiełbasy z grilla, z drugiej – baza dla wielu sosów, zup czy marynat. Ze względu na swój delikatniejszy smak może być także używany do dań i przekąsek dla dzieci. Dodatek ulubionego sosu w sałatce czy dekoracja z kilku kleksów ketchupu może zachęcić małego niejadka do jedzenia. Ketchup łagodny to zdecydowanie jeden z tych sosów, którego nie może zabraknąć w Twojej lodówce! My polecamy wypróbowanie go w przepisie na aromatyczną pieczeń z ketchupem. Przepis jest naprawdę prosty: przygotuj szynkę wieprzową, umyj ją i osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Ketchup łagodny wymieszaj z olejem, bazylią i ulubionymi ziołami, a następnie dobrze natrzyj mięso. Włóż szynkę do rękawa do pieczenia i pozostaw w lodówce na ok. 3 godziny, a następnie piecz przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjątkowo aromatyczna pieczeń gotowa!
Ketchup pikantny – wyrazisty, ostrzejszy aromat
Nawet osoby, które niezbyt przepadają za ostrzejszymi smakami chętnie sięgają po ketchup pikantny – jego sekretem jest wyjątkowy aromat. Ketchup pikantny jest faktycznie – jak sama nazwa wskazuje – pikantny, a nie bardzo ostry. To sprawia, że doskonale podkreśla smak potraw i łączy się z nim, a nie przytłumia swoją palącą ostrością. Nic zatem dziwnego, że tak świetnie pasuje do wszelkich potraw z rusztu: kiełbasek, burgerów, karkówki, szaszłyków, steków czy grillowanych warzyw, grzybów, serów i tofu. Ketchup pikantny będzie również idealnym uzupełnieniem dań z bardziej wyrazistych kuchni, takich jak kuchnia meksykańska, węgierska lub tajska. Połączenie pikantnego ketchupu i sosu słodko-kwaśnego to naprawdę strzał w dziesiątkę! Jeśli lubisz pikantniejsze i bardziej wyraziste dania, ale nie przepadasz za sosami wypalającymi kubki smakowe, ketchup pikantny to dodatek w sam raz dla Ciebie. Chcesz wypróbować ketchup pikantny w roli innej niż sos do dań z grilla? Pokrój filet z kurczaka w kostkę i podsmaż na oleju, a następnie dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę i pikantny ketchup. Całość podsmażaj, aż mięso i warzywa będą gotowe i serwuj z posiekanym szczypiorkiem – to kurczak w zupełnie nowej odsłonie!
Stawiaj na najlepsze ketchupy
Niezależnie od tego, czy wolisz ketchup łagodny, czy też bardziej odpowiadają Ci ostrzejsze sosy, jedno jest pewne: warto wybierać najlepsze propozycje znanych i lubianych marek, by cieszyć się pełnią smaku. Fanex to sprawdzone receptury i najnowocześniejsza technologia: jeśli interesuje Cię ketchup bez sztucznego chemicznego posmaku, sprawdź produkty tej marki. Z pewnością przypadną Ci do gustu.