Osoby, które zmagają się z chorobami jelit, rozważnie wybierają każdy element swojej diety. Konieczne jest usunięcie niektórych pozycji z jadłospisu, między innymi pieczywa wyprodukowanego z białej mąki. Taka eliminacja nie oznacza, że nie można przygotowywać już na śniadanie czy kolację kanapek. Jest to możliwe, wystarczy kupić tylko bezglutenowe pieczywo. Produkty tego typu to coraz częściej różnorodność, stały, dobry skład, w którym nie ma konserwantów i barwników.
Z czym można zjeść bezglutenowe pieczywo?
Nie trzeba przygotowywać bezglutenowego pieczywa samodzielnie w domowej kuchni, żeby mieć pewność jego doskonałego smaku i odpowiedniego składu, pozbawionego glutenu, laktozy czy innych alergenów. Żeby mieć taką pewność, warto sięgnąć po dobrą markę wypuszczającą na rynek wartościowe pod względem naturalnego składu produkty. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością można zauważyć na półkach z pieczywem dużą różnorodność, występują tam bezglutenowe: bułki, bagietki, chleby, kajzerki. Taka bogata różnorodność pozwala na poprawne zaspokojenie swoich żywieniowych potrzeb i preferencji. Bezglutenowe pieczywo idealnie nadaje się na kanapki, a także na tosty, zapiekanki, możne je przygotowywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. W sklepie są zarówno chleby jasne, jak i pełnoziarniste, dostarczające duże ilości błonnika, tak potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Pieczywo z pełnego ziarna na dłużej pozostanie w żołądku, będzie to najlepsza propozycja na wartościowe śniadanie.
Z czego się robi bezglutenowe pieczywo?
Chleb, żeby był pyszny, nie musi być robiony z tak popularnej w dzisiejszych czasach mąki pszennej. można go produkować z różnych mąk, na przykład tych, które nie mają glutenu, czyli kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, lnianej. W czasie produkowania bezglutenowego pieczywa rozważnie dobiera się też pozostałe dodatki, nie musi być ich dużo, w składzie są: drożdże, cukier, woda, sól, błonnik pokarmowy. Składniki są uzależnione też od rodzaju chleba, w tym pełnoziarnistym ważnym punktem jest zakwas. Bezglutenowe pieczywo niezależnie, po który chleb czy bułkę sięgnie się w danej chwili, dostarcza zrównoważonych składników diety. W czasie jego wybierania ważnym aspektem jest czytanie etykiety, im bardziej naturalny i krótszy jest taki skład, tym lepiej dla produktu i wybierającego go konsumenta. Spośród oferty najwięcej korzyści mogą mieć chleby pełnoziarniste, nie brakuje bowiem w nich prozdrowotnych ziaren, niejednokrotnie pozwalających pozbyć się stanów zapalnych.