Podstawowym składnikiem kuchni andaluzyjskiej jest bez wątpienia oliwa z oliwek extra virgin. Króluje ona także w potrawach polskich, włoskich oraz kuchni francuskiej. Produkt ten jest ceniony za walory zdrowotne, smakowe i wyjątkowy aromat. Z całą pewnością, dodaje ona potrawom kuchni śródziemnomorskiej wyrazistego charakteru, jest doskonałym nośnikiem smaku. Wyjątkowy produkt jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, między innymi wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Ponadto, jest ona bogatym źródłem witamin E oraz K.
Oliwa z oliwek pochodząca z ekologicznej uprawy, idealnym dodatkiem andaluzyjskich potraw
Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia obniża poziom złego cholesterolu, ponadto ma ona działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty tłoczone na zimno, gdyż zachowują one maksymalną ilość składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują także produkty, w których wyczuwalne są wyraziste aromaty zielonych owoców, karczochów oraz migdałów. Najwyższej jakości produkt pochodzący z andaluzyjskiej krainy, tłoczony na zimno, oferowany jest pod następującym adresem: https://ecowybrane.pl/pl/products/oliwa-z-oliwek-extra-virgin-ekologiczna-luque-ecologico-seleccion-de-familia-750ml-puszka-14162.
Do jakich dań można dodawać oliwę extra virgin?
Produkt pochodzący wprost z Andaluzji, czyli oliwa z oliwek extra virgin ma wiele właściwości zdrowotnych oraz walorów smakowych. Zapobiega ona powstawaniu kamieni żółciowych, chroni przed chorobami serca, pomaga w nieżycie żołądka, a ponadto, nadaje ona potrawom intensywnego smaku. W hiszpańskiej oliwie z oliwek extra virgin znajdują się wyjątkowe nuty kwiatowe, które gwarantują niezapomniany smak. Produkt ten nadaje się doskonale do sałatek, pełnoziarnistych makaronów, grillowanych ryb i owoców morza. Może być on dodawany także do kurczaka, drobiu, wieprzowiny oraz kolorowych warzyw.
Oliwa ceniona nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej
Z całą pewnością można stwierdzić, iż wybitne, andaluzyjskie potrawy nie mogą obyć się bez aromatycznej oliwy z oliwek extra virgin. Organiczny produkt pozbawiony sztucznych dodatków jest pozbawiony alergenów. Warto pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego smaczną i aromatyczną oliwę można dodawać do wielu potraw, także w polskiej, tradycyjnej kuchni. Można nią smarować kanapki, bagietki, zapiekanki oraz pieczywo czosnkowe. Doskonale łączy się ona z aromatycznymi przyprawami: kolorowym pieprzem, czosnkiem, papryką czy też majerankiem.