Egzotyczne składniki kulinarne na dobre zagościły nad Wisłą. Doceniamy ich smak i oryginalność, jaką wprowadzają do tradycyjnych dań. Egzotyczne składniki spożywcze mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dużą popularnością w Polsce cieszą się różnego rodzaju orzechy, które wzbogacają asortyment przekąsek. Stanowią znakomity dodatek do sałatek, surówek, ciast i innych deserów. Orzechy brazylijskie, zwane również „para” pochodzą z regionu Para w Brazylii.
Cenne dla mężczyzn
Orzeszki brazylijskie powinny zagościć w menu mężczyzny, zwłaszcza panów, którzy planują w najbliższym czasie zostać ojcami. Regularne spożywanie orzechów brazylijskich poprawia jakość nasienia, to znaczy przyśpiesza i usprawnia poruszanie się plemników. Jest to zasługa największej ilość selenu ze wszystkich składników pokarmowych, (103 µg/100 g). Organizm przeciętnego człowieka potrzebuje natomiast zaledwie 55 µg tego pierwiastka. Selen jest pierwiastkiem zdrowia: wzmacnia odporność, jest niezbędny do metabolizmu hormonów tarczycy. Jest wiele wiarygodnych wyników badań naukowych stwierdzających, że selen może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów – wstrzymuje namnażanie się komórek nowotworowych, co ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania chorobie nowotworowej.
Pozostałe mikroelementy zawarte w orzechach brazylijskich
Orzechy brazylijskie rosną na najwyższych drzewach puszczy amazońskiej: orzesznicy brazylijskiej. Oprócz wspomnianego wcześniej selenu, zawierają wiele innych mikroelementów, np.: kwas foliowy (niezbędny dla kobiet planujących ciążę i będących w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu), wapnia, magnezu, potasu, witaminy E. Inaczej mówiąc, orzechy brazylijskie ułatwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, koją nerwy, wzmacniają kości i zęby. Są też skarbnicą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Zawierają się w nich ważne dla organizmu kwasy omega 3, które są niezbędne dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu, oczu oraz korzystnie wpływają na serce i układ krążenia.
Obniżenie poziomu złego cholesterolu
Coraz więcej osób ma problemy z poziomem cholesterolu i poszukuje składników pokarmowych, które są w stanie obniżyć jego poziom. Regularne spożywanie chociaż jednej porcji tych orzechów poprawia profil lipidowy. Obniżenie złego cholesterolu następuje już po 9 godzinach od zjedzenia pysznej przekąski w postaci orzechów brazylijskich. Podnosi się poziom dobrego cholesterolu. Naukowcy twierdzą, że tłuszcz zawarty w orzechach brazylijskich uruchamia procesy przyśpieszające spalanie tłuszczu, co ma spore znaczenie w odchudzaniu. Pomimo tego, że orzechy brazylijskie uchodzą za kaloryczne, to mają pozytywny wpływ na przemianę materii.
Różnorodne rodzaje orzechów są coraz chętniej kupowane w Polsce. Mieszanka orzechów to porcja zdrowia, sekret zgrabnej sylwetki i urody. Wszystkie rodzaje orzechów warto włączyć do swoich posiłków i dodawać je do sałatek lub przegryzać jako przekąskę.