Pomidory kuszą smakoszy swoim niezwykle apetycznym wyglądem. Kojarzą się ze słońcem, lekkością i latem. Cenimy je za smak i wartości odżywcze. Pomidory warto jeść, ponieważ zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, a swoje właściwości zawdzięczają ą naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Istnieje wiele gatunków pomidorów.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Pomidory polecane są do zdrowej diety. Zawarty w nich likopen nie ginie przy obróbce cieplnej, a w przetworach jest go 3 razy więcej niż w świeżych warzywach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Jedzenie pomidorów obniża poziom cholesterolu i korzystnie wypływają na pracę serca dzięki zawartości potasu. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty i raka szyjki macicy. Zawierają także błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie słoneczne, co oznacza, że regularne spożywanie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Pomidory malinowe – łagodni giganci
Pomidory malinowe to jedni z największych przedstawicieli pomidorów. Maja łagodny smak, są twarde, nadają się na przetwory i do jedzenia na surowo. Są znakomitym dodatkiem do sałatek, czy kanapek. Mają łagodny i słodki smak. Pomidorów nie wolno łączyć z ogórkami, ponieważ ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C, w którą bogate są pomidory. Zawierają mnóstwo likopenu, a do tego są soczyste. Więcej na: pomidory malinowe z dostawą do domu.
Pomidory czekoladowe – słodycz o ciekawej barwie.
Pomidory czekoladowe wyróżniają się zielono-brązowymi paksami, a ciemniejszym kolorem. Są słodsze niż pozostałe gatunki, ponieważ zawierają fruktozę. Cechują się też dłuższym okresem trwałości ze względu na grubszą skórkę. Wielkością są zbliżone do tradycyjnych pomidorów. Doskonale znoszą smażenie i marynowanie. Można je spożywać na kanapkach i w sałatkach. Za jego ciemny kolor pomidorów czekoladowych odpowiadają antocyjany. Żadna inna odmiana pomidorów nie dostarcza tak dużej dawki tych barwników roślinnych, które stymulują układ odpornościowy i działają ochronnie na układ krwionośny. Antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) , zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają wzrok.
Pomidorki cherry – maleńka, słodka dekoracja
Ich cechą charakterystyczną jest niewielki rozmiar, dlatego chętnie dodawane są do sałatek i zapiekanek oraz do dekoracji. Idealne są do suszenia i konserwowania. Poza tym pomidorki cherry mają słodki smak i cudowny zapach. Uwielbiają je dzieci, więc rodzice chętnie dają je pociechom jako część drugiego śniadania do szkoły.
Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Już 180 gram dziennie tego przysmaku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 60%. Cechuje je bogactwo witaminy E i beta-karotenu. Jednym słowem pomidory to kopalnia witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spora ilość gatunku sprawia, że każdy może wybrać ulubioną odmianę.