Żywność bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna z względu na jej zapotrzebowanie wśród ludzi. Jest to spowodowane przede wszystkim problemami ze zdrowiem, alergiami, nietolerancjami na gluten. Oczywiście w pewnym stopniu jest to także szerzący się trend na zdrową, bezglutenową żywność. Sporo osób uważa, że żywność bezglutenowa jest niesmaczna i bez smaku, to zupełnie błędne myślenie. Jedzenie bezglutenowe jest tak samo smaczne, pełne smaku i aromatu, a dodatkowo korzystnie pływa na zdrowie naszego organizmu.
Produkty bezglutenowe i ich rodzaje
Udając się do sklepu ze zdrową żywnością możemy dostać tam również produkty bezglutenowe. Z roku na rok wybór jest coraz większy, oprócz bezglutenowego chleba, bułek i innych wypieków można zakupić też słodycze, słone przekąski, ciastka bezglutenowe i wiele innych. Najczęściej kupowane są oczywiście chleby, bułki bez glutenu bo to właśnie z tej rzeczy do niedawna musiały rezygnować osoby cierpiące na celiakię czy inne schorzenia wykluczające gluten z diety. Pieczywo bez glutenu wypiekane jest z wielu rodzajów mąk np. kukurydzianej, ryżowej, dodatkowo dla smaku i wartości odżywcze wzbogacane jest o tzw. super foods – orzechy, nasiona chia, pestki słonecznika lub dyni. Producenci często dodają także zdrowe oleje oraz suszone owoce. W sklepie z produktami bezglutenowymi można zakupić również rozmaite słodkości, ciasteczka, żelki, ciasta.
Wpływ glutenu na organizm osoby z celiakią
Niestety większa część żywności w dzisiejszych czasach jest przetworzona, wszystko oczywiście zaczyna się od zwierząt oraz roślin które są karmione „ulepszaną” paszą i nawożone chemią. Niestety te wszystkie szkodliwe substancje wnikają do pożywienia, a te trafiają na nasze stoły i tak samo negatywnie wpływają na ludzki organizm. Osoby chorujące na celiakię, czyli zanik kosmków jelitowych często skarżą się na przybieranie na wadze, nudności, brak energii, apatię, a także problemy gastryczne. Na szczęście okazuje się, że problemy znikają gdy tylko przestają spożywać żywność glutenową. Jednak jak wiadomo nie wszyscy od razu muszą mieć nietolerancję na gluten, dlatego mając podobne objawy warto zatroszczyć się o swoje zdrowie i zrobić szeroką diagnostykę, aby dowiedzieć się skąd one pochodzą. Osoby zdrowe mogą jeść gluten w różnych produktach spożywczych i nie wpływa to negatywnie na ich samopoczucie oraz zdrowie. Zachęcamy aby dbać o własne zdrowie i przetestować przez pewien czas dietę bez glutenu bo może akurat sprawi ona, że poczujesz się lepiej!
Gdzie najłatwiej kupić produkty bezglutenowe?
Coraz więcej produktów bezglutenowych można dostać tak naprawdę w każdym sklepie. W niektórych zaopatrzenie jest większe, w innych kupimy tyko podstawowe produkty takie jak chleb bezglutenowy, mieszanki na ciasta i chleb do własnego wypieku, a także kruche ciasteczka. Chcąc zrobić większe zakupy oraz mieć dostęp do bardziej wyszukanych produktów najlepiej udać się do dużego hiper marketu lub zrobić zakupy po prostu przez internet w sklepach ze zdrową żywnością lub piekarniach z wysyłką.