Upalne lato może solidnie dawać się we znaki. Czy to jednak oznacza, że musisz rezygnować z przysmaku, który kochają wszyscy Polacy, czyli pożywnych zup? Oczywiście, że nie! Z pomocą przychodzą bowiem przepisy na zupy na zimno, czyli chłodniki. Popularne chłodniki z botwiny czy ogórków kojarzymy wszyscy, ale jakie jeszcze można przyrządzić? Dowiesz się z naszego artykułu!
Z tekstu dowiesz się:
- jak przyrządzić najbardziej popularne chłodniki,
- w jakich zupach orzeźwienia szukają mieszkańcy południa Europy,
- jak przyrządzić zupę na słodko.
Zrobienie chłodnika kojarzy się ze żmudnym krojeniem wszystkich warzyw na drobne kawałeczki, aby następnie wymieszaniem ich z odpowiednią bazą z jogurtu czy kefiru. Dlatego też niewiele osób się do tego zabiera. A co, jeśli da się przyspieszyć ten proces, a jednocześnie sprawić, że smak chłodnika będzie jeszcze lepszy? Do tego wystarczy dobry blender ręczny!
Jak zrobić chłodnik? Poznaj najpopularniejsze przepisy na tę letnią zupę
Nie ma nic przyjemniejszego w letnie upały niż delikatnie chłodny płyn. Kto jednak powiedział, że musi to być lemoniada lub woda? My wolimy pożywne zupy warzywne z blendera, czyli chłodniki! Wykorzystaj świeże warzywa z lokalnego straganu i sprawdź nasze przepisy na dwa najpopularniejsze. Przeczytaj:
- Chłodnik z botwinki – potrzebujesz pęczka botwiny, 2 łyżek octu winnego, 1 ogórka świeżego, 1 ogórka kiszonego, 250 ml zsiadłego mleka, 250 ml gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, 4 rzodkiewek, kilku łyżek koperku i szczypiorku, soli cukru i pieprzu do smaku. Wszystkie warzywa umyj, obierz ogórki ze skórki, potnij na nieco mniejsze kawałki, połącz z jogurtem oraz zsiadłym mlekiem w głębokim garnku i zblenduj. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z blendowaniem – w strukturze zupy muszą być nadal wyczuwalne kawałki warzyw. Dopraw do smaku i gotowe! Jeśli masz ochotę, możesz dodać do każdej porcji także przekrojone na pół jajko na twardo.
- Chłodnik z ogórków – potrzebujesz 6 większych świeżych ogórków, 250 ml jogurtu naturalnego, 50 g sera feta, 1-3 łyżek koperku, ząbka czosnku, soku z połowy cytryny, soli, pieprzu i rzodkiewki dla ozdoby. Wszystkie składniki poza koperkiem i rzodkiewkami pokrój w mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę. Następnie dopraw do smaku i udekoruj koperkiem oraz startymi na dużych oczkach rzodkiewkami. Gotowe!
Pamiętaj, żeby przed podaniem wstawić chłodnik na minimum 30 minut do lodówki, aby go porządnie schłodzić.
Chłodniki z południa Europy – poznaj nowe smaki na lato!
Jeśli znudziły Ci się najbardziej popularne przepisy na chłodniki albo po prostu masz ochotę na odkrycie zupełnie nowych smaków, zapraszamy na kulinarną podróż na południe Europy, wprost do słonecznej Hiszpanii i Francji. Poznaj pomysły na prostą zupę pomidorową z blendera w wersji hiszpańskiej i nie tylko!
Aby przygotować pyszne hiszpańskie gazpacho, będziesz potrzebować: 5 pomidorów, cebuli, 4 czerwonych papryk, 1 zielonego ogórka, 2 ząbków czosnku, pół łyżeczki octu winnego oraz oliwy z oliwek. Pomidory sparz i obierz ze skóry, z papryk usuń gniazda nasienne, wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę. Następnie odstaw do lodówki na 2 godziny i zajadaj ze smakiem! W bardzo podobny sposób możesz przygotować także inny hiszpański chłodnik – salmorejo. Do tego będą Ci potrzebne 3 kromki czerstwego chleba (który należy namoczyć przez minutę) oraz te same składniki (poza papryką), co do gazpacho. Zblenduj je za pomocą blendera ręcznego, opcjonalnie dodaj jajko na twardo i szynkę dojrzewająca i ciesz się pożywną zupą.
Jeśli natomiast chcesz poszukać nieco bardziej ekstrawaganckich smaków, wybierz się z nami do Francji i spróbuj vichyssoise. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa kryje… chłodnik ziemniaczano-porowy! Ugotuj wcześniej bulion warzywny. Następnie przygotuj 4 obrane ziemniaki, 1 dużego pora (białą część), 1 selera, 2 łyżki masła, śmietanę 36% (150 ml) oraz przyprawy do smaku. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż na maśle. Następnie dodaj je do bulionu i gotuj, aż zmiękną. Następnie dodaj śmietanę, dopraw zupę i zblenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki do wystudzenia i podawaj na zimno, udekorowaną świeżymi ziołami i kleksem śmietany.
Chłodnik na słodko – jak się do niego zabrać?
Pamiętaj, że w letnie upały zupa może być nie tylko pożywna i wytrawna, ale też… słodka. Chłodniki z owoców są bowiem tak samo popularne, jak te warzywne. Z czego możesz je przygotować? Sprawdź:
- Czerwone owoce – weź 300 g truskawek, 200 g malin, 100 g borówek, 500 ml kefiru, 1 łyżeczkę cukru pudru (opcjonalnie), 1 łyżeczkę cynamonu i kilka posiekanych listków mięty. Wszystkie owoce umyj, połącz z kefirem, zblenduj na gładką masę i odstaw do lodówki. Gęsta zupa owocowa gotowa!
- Truskawki i buraki – przygotuj 450 g truskawek, 1 pieczonego buraka oraz 2 dojrzałe, miękkie nektarynki. Buraka i nektarynki obierz ze skóry, truskawki dokładnie umyj. Połącz pokrojone składniki za pomocą blendera i schłodź zupę. Będzie wspaniale orzeźwiająca!
- Chłodnik z dodatkiem imbiru – weź 550 g truskawek, większy kawałek startego korzenia imbiru (bądź łyżkę suszonego), 2 łyżki brązowego cukru. Umyj truskawki i połącz za pomocą blendera ręcznego z przyprawami, schłodź i ciesz się orientalnym smakiem zupy! Podawaj z kozim serem lub miętą.
Tak przygotowane chłodniki będą doskonałym sposobem na orzeźwienie na każdą pogodę. Pamiętaj, żeby do ich przygotowania wybrać odpowiedni blender, jak np. ten marki Zelmer. Ważne, aby wygodnie leżał w dłoni, a także miał dużą moc, żeby doskonale poradzić sobie nawet z większymi kawałkami twardszych warzyw! Wybierz ten, który będzie dla Ciebie najlepszy i daj się ponieść wyobraźni w kuchni!