Elementem zdrowego życia jest zbilansowana dieta, która zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu składniki i minerały, a jednocześnie jest pozbawiona produktów nadmiernie przetworzonych, typu: konserwy, zupy w proszku, napoje słodzone, itp. Dietetycy są zgodni, że właściwe odżywianie się powinno uwzględniać ryby i owoce morza.
Ryby – zdrowy zamiennik czerwonego mięsa
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia czerwonego mięsa i drobiu. Jest to spowodowane niehumanitarnymi warunkami hodowli, stosowaniem antybiotyków do pasz oraz badaniami naukowymi, dostarczającymi dowodów, że mięso ssaków może zwiększać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Polecanym zamiennikiem mięsa są ryby – dostarczają mniej tłuszczu, ale są znacznie bogatsze w kwasy tłuszczowe- omega-3 i omega-6. W rybim mięsie znajdziemy też wiele składników mineralnych takich jak potas, sód, fosfor, jod czy selen oraz białka. W mięsie ryb odnaleźć możemy także: witamin A i D, witamin z grypy B, wapń, magnez i sodu.
Na nasze stoły trafią różnorodne gatunki ryb słodkowodnych i morskich, a także owoce morza, czyli bezszkieletowe zwierzęta morskie. Do owoców morza należą m.in. krewetki, kalmary, ostrygi czy kraby. Zwartość składników odżywczych zależy od gatunku ryby. Ryby tłuste to makrela, łosoś, halibut, sardynka, śledź, okoń morski i węgorz. Z ryb o chudym mięsie najpopularniejsze są mintaj, sola i dorsz. Do swojej diety warto wprowadzić na stałe także ryby rzeczne, np.: karp, pstrąg, leszcz, szczupak, płotka. Odradzana jest jedynie panga.
Typy owoców morza
Popularny termin „owoce morza” to nic innego jak: skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Typowe przykłady skorupiaków to krewetki królewskie, kraby, homary, kraby i langusty. Do mięczaków chętnie wykorzystywanych w kuchni należą: małże (np. omułki, przegrzebki, ostrygi i mule) oraz ślimaki. Popularne głowonogi występujące w mieszankach owoców morza to m.in. ośmiornice, kalmary czy mątwy.
Właściwości zdrowotne ryb i owoców morza
Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że ryby i owoce morza stanowią jeden z najważniejszych składników diety człowieka, ponieważ są znakomitym źródłem, błonnika, witamin i minerałów. Wiele gatunków ryb i owoców morza przez różne kultury uważane są za afrodyzjak. Są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów, ponieważ zawierają: selen, jod, żelazo, magnez, cynk, pełnowartościowe białko, wapń, fluor. Ważną prozdrowotną zaletą owoców morza jest ich niskokaloryczność. Oznacza to, że mogą być spożywane nawet przez osoby zmagające się z nadwagą.
Krewetki królewskie – przysmak wśród owoców morza
Krewetki występują w kilku rozmiarach. Do dań typu sałatki, musy, zupy, pasty, najchętniej wykorzystywane są krewetki królewskie – najwięksi przedstawiciele w krewetkowej rodzinie.
Ryby i owoce morza są niezbędne dla zdrowia, ponieważ korzystnie wpływają na serce i na naczynia krwionośne. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Warto je na stałe włączyć do swojej diety.