Przy wyborze blachy do pieczenia liczy się nie tylko to, jaki będzie miała rozmiar, czy kształt. Ważne jest też to, czy będzie pasowała do konkretnego typu piekarnika. W tym rozróżnieniu bez wątpienia pomogą… kolory. Nieprzypadkowo są one srebrne lub czarne. W tym artykule przybliżymy Ci różnice między nimi i doradzimy, który model wybrać.
Podział blach ze względu na kolor i materiał wykonania
Zanim omówimy kwestie dotyczące designu, wagi czy jakości samych blach, ustalmy, co jakich typów piekarników są one przeznaczone. W tym pomaga właśnie rozróżnienie kolorystyczne, które w istocie sugeruje nam też, z jakich materiałów są wykonane formy.

- blachy srebrne – najczęściej są to blachy ze stali ocynkowanej, która stanowi uniwersalny materiał do produkcji form do pieczenia. Srebrny kolor mają też blachy aluminiowe,
- blachy czarne – czarne blachy też mogą powstawać ze stali ocynkowanej dodatkowej pokrytej powłoką non stick. Warstwa nieprzywierająca ułatwia wyciąganie gotowych wypieków i serwowanie ich w estetyczny sposób.
Którą blachę wybrać do piekarnika gazowego, a którą do elektrycznego?
Wybór między srebrnymi a czarnymi blachami do pieczenia zależy od osobistych preferencji oraz potrzeb kulinarnych. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, czy producent przewiduje możliwość używania ich w piekarniku, którym dysponujemy. Otóż w sprzedaży są uniwersalne blachy nadające się zarówno do piekarników gazowych, jak i elektrycznych. Jednak zazwyczaj stosuje się zasadę:
- srebrne blachy do piekarników gazowych – wynika to z tego, że źródło grzania znajduje się w dolnej części piekarnika i dla lepszej kontroli nad stopniem wypieczenia warto wybrać srebrną blachę, która wolniej się nagrzewa,
- czarne blachy do piekarników – czarna blacha ze stali, stali węglowej czy aluminium jest dobra do piekarników elektrycznych, gdzie ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a wypiek powstaje szybciej.
Srebrne blachy – co warto o nich wiedzieć?
Srebrne blachy do pieczenia są zazwyczaj wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej, co czyni je lekkimi. Niska waga nie jest ich jedyną zaletą. Mają one tendencję do równomiernego nagrzewania się i robią to szybciej niż ich czarne odpowiedniki. W ten sposób powstaje idealny wypiek, a ryzyko wyciągnięcia z pieca zakalca znacznie spada.
Srebrne blachy trudniej uszkodzić, nie ma ryzyka, że zedrzesz z nich zewnętrzną warstwę i stracą swoje właściwości. Są łatwe w utrzymaniu oraz higieniczne.
Czarne blachy do pieczenia – najważniejsze informacje
Czarne blachy do pieczenia są zazwyczaj wykonane z cięższych materiałów, takich jak żeliwo lub stal węglowa, co czyni je bardziej trwałymi i odpornymi na odkształcenia. Czarne blachy do pieczenia mają również lepsze właściwości przewodzenia ciepła, co oznacza, że jedzenie będzie równomiernie wypieczone, a niekoniecznie łatwo się przypali.
Zaletą czarnych foremek jest to, że często są pokryte dodatkową powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Dodatkowo są odporne na wysokie temperatury i niepodatne na rdzewienie. To wszystko czyni je uniwersalnym wyborem do każdej kuchni i pozwala użytkownikowi na długą, satysfakcjonującą eksploatację.