Kurczaka można przyrządzać na różne sposoby, dzięki czemu dania na jego bazie nigdy się nie znudzą. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszny obiad lub wykwintną kolację, to przygotowaliśmy szybkie przepisy z podudziem z kurczaka w roli głównej.
Zdrowe podudzie z kurczaka
Podudzie z kurczaka, podobnie jak inne jego części, warto wprowadzić do swojej diety z tego powodu, że drób jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mięso z kurczaka posiada też w swoim składzie witaminę A, D, E oraz dużo witamin z grupy B. Dodajmy, że kurczak ma małą zawartość tłuszczu. W sklepie internetowym konspol.com.pl można zamówić podudzie z kurczaka bez dodatku GMO – delikatnym i soczystym. Wysoka jakość mięsa ma związek z tym, że kurczaki karmione są paszą roślinną. Spożywanie takiego mięsa, to rozkosz dla podniebienia, a przy tym samo zdrowie. Przedstawiamy zatem przepisy kulinarne na szybkie dania z podudziem z kurczaka w roli głównej.
Podudzia z kurczaka w panierce
Organizując uroczysty obiad albo zapraszając znajomych na kolację, zwykle starannie przygotowujemy menu, aby zaskoczyć gości czymś pysznym. Bez wątpienia strzałem w dziesiątkę będą podudzia z kurczaka w panierce. Zdecydowana większość uwielbia mięsa panierowane, a podudzie najczęściej spotykane jest w wersji pieczonej. Dlatego miłą odmianą będzie, jeśli podamy je w wersji panierowanej. A zatem w pierwszej kolejności należy wejść na stronę konspol.com.pl i złożyć zamówienie na wysokiej jakości, soczyste podudzie z kurczaka. Przepis na panierkę jest banalnie prosty i szybki. Wystarczy wymieszać ze sobą następujące składniki: szklankę mąki, po łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej papryki lub odrobinę chilli, opcjonalnie tymianek oraz kurkumę. W osobnym naczyniu rozbełtujemy dwa jajka i łączymy je z połową szklanki mleka. Potem zamaczamy podudzia w jajku z mlekiem i obtaczamy w mieszance suchych składników. Następnie smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
Podudzia w cieście naleśnikowym
Ciekawym sposobem na przyrządzenie podudzi z kurczaka jest usmażenie ich w cieście naleśnikowym. Najpierw należy wsypać do miseczki łyżeczkę soli, ostrej papryki, słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Powstałą mieszanką przypraw nacieramy podudzia i odstawiamy je na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki, które powinno mieć gęstą konsystencję. Następnie zalewamy nim podudzia z kurczaka i odstawiamy na kolejną godzinę, ale tym razem w temperaturze pokojowej. Kolejnym krokiem jest wyciągnięcie podudzia z naczynia, obtoczenie go w mące i umieszczenie w rozgrzanym tłuszczu.
Podudzie z kurczaka z warzywami
Sprawdzone przepisy kulinarne, które pozwalają przygotować pyszne danie bez spędzania w kuchni pół dnia, to prawdziwe perełki. Jednym z nich jest przepis na podudzia z warzywami, które można przygotować dosłownie w czterdzieści minut. Będziemy potrzebowali kilku warzyw, takich jak marchew, cebula, czosnek, pietruszka, por i seler. Najpierw należy posypać podudzia solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Kiedy mięso się delikatnie zarumieni, wtedy dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i wlewamy bulion warzywny. Można dodać też łyżeczkę suszonego tymianku. Podudzia dusimy pod przykryciem przez około dwadzieścia pięć minut. Doprawiamy do smaku według uznania i gotowe.
Kupując podudzie z kurczaka ze sprawdzonego źródła, można w kilka chwil przygotować pyszne i zdrowe danie, które będzie rozpływało się w ustach!