Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, który jest uprawiany jako dekoracja stworzona z żółtych kwiatów oraz jadalnych bulw. Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, osiąga około 2 metrów wysokości, kwitnie późnym latem i jesienią. Bulwy są brunatne, gruszkowate podobne do imbiru, zbiera się go późną jesienią do mrozów, ma orzechowy słodki smak.
Uprawa topinamburu
Jest bardzo łatwy w uprawie, lubi miejsca słoneczne, żyzne i przepuszczalne gleby. Można go siać wiosną od marca do czerwca lub jesienią od września do listopada. Jest rośliną mrozoodporną. W tym samym miejscu może być uprawiany przez okres od 3 do 4 lat. Należy go nawozić nawozami wieloskładnikowymi bogatymi w potas. Topinambur jest wysoką rośliną, dlatego dobrze jest ją sadzić przy płotach, ogrodzeniach, czy przy domach.
Zastosowanie topinamburu
Topinambur jest bogaty w cynk, fosfor, żelazo, potas i wapń. Jest stosowany w leczeniu wielu chorób. Polecany jest po chemioterapii, jak i osobom, które mają cukrzyce, a także dla osób z problemami serca i układu krwionośnego. Topinambur wzmacnia układ odpornościowy i pomaga przy przewlekłym zmęczeniu. Warzywo to ma duże zastosowanie w kuchni, można go podawać jako sok, surówki, zupy, musy, podobnie jak ziemniaki można go smażyć, piec i gotować.
Zastosowanie w praktyce (przepisy):
Placki z topinamburu
Składniki:
– 2,5 szklanki startych na grubych oczkach topinamburu
– 2 duże łyżki mąki
– 1\3 szklanki mleka
– 2 jajka
– sól, pieprz
– olej do smażenia.
Wszystkie składniki mieszamy tak jak na placki ziemniaczane, potem na oleju smażymy. Bardzo dobrze smakują z żółtym serem.
Zupa z topinamburu
Składniki:
– 1 kg topinamburu obieramy i kroimy w kostkę
– 1 l mleka
– 1 l bulionu
– 1/2 l śmietanki 36%
– przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Topinambur gotujemy do miękkości na mleku, po czym odlewamy nadmiar mleka i uzupełniamy bulionem i śmietanką. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy. Podajemy z chipsami z topinamburu, aby danie ładnie się prezentowało.
Zapiekanka z topinamburem
Składniki:
– 1/2 kg topinamburu w skórce, który zostanie wyszorowany i podgotowany przez 5 min w wodzie bez obierania
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 100 ml śmietany
– 100 g żółtego sera
– przyprawy: pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę
– fileciki z anchois
Topinambur kroimy w plasterki, mieszamy w naczyniu z cebulą i serem żółtym, dodajemy anchois, tak jak lubimy. Śmietanę łączymy z czosnkiem i pieprzem, następnie zalewamy całość.
Pieczemy przez około 40 min w temperaturze 180 stopni C, aby ser się stopił, a topinambur był chrupiący.
Sałatka warzywna z topinamburem
Składniki:
– 4 bulwy topinamburu ugotować
– 4 jaja ugotowane
– 3 marchewki ugotowane
– 1 pietruszka ugotowana
– 1/2 selera ugotowany
– 1 puszka groszku zielonego konserwowego
– 4 ogórki kwaszone
– natka pietruszki
– przyprawy: sól, pieprz
– majonez i musztarda stołowa.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa gotujemy i kroimy w kostkę, następnie dajemy do jednej miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby składniki się przeżarły.
Jak widać topinambur jest
rośliną bardzo łatwą w uprawie, ale jest równie łatwa, jeśli chodzi o
przygotowanie pysznych i prostych dań, które mogą zaskoczyć naszych gości.