Lokal gastronomiczny pełni dwie funkcje – podaje jedzenie oraz integruje gości. Dobra kuchnia, smaczny posiłek to zachęta do wspólnego spędzania czasu. Lokal gastronomiczny musi być wygodny, czysty, powinien mieć swój styl. W takim miejscu klienci czują się dobrze, odpoczywają, mogą swobodnie rozmawiać i przy okazji zjeść to, co najbardziej lubią.
Smacznie i klimatycznie
Estetyka wnętrza lokalu wpływa na pierwsze wrażenie klienta. Musi zachęcać gości do pozostania. Wygodne siedzenia i niepowtarzalny klimat sprawiają, że gość poczuje się, jak u siebie w domu. Urządzając lokal, trzeba wybrać jakiś temat, wokół którego zbuduje się klimat miejsca, uwzględniając specyfikę proponowanych dań, np.: jeżeli wybierzemy pizzę i kuchnię włoską, to dekoracje sali powinny nawiązywać do Włoch. Do tego klimatu dobiera się odpowiednie meble, kolory i faktury ścian, zastawę oraz ubrania kelnerów. Gość od wejścia powinien poczuć klimat wnętrza. Równie ważne jest wejście do lokalu. Większe przeszklenia, przez które widać jak wygląda to miejsce, to poniekąd zaproszenie klienta do zjedzenia czegoś pysznego. Dekoracja, rośliny przy wejściu, muszą odpowiadać wybranemu stylowi lokalu.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej
Kuchnia gastronomiczna nie może istnieć bez sprzętów potrzebnych do przygotowania posiłków, dlatego istotne jest wyposażenie kuchni gastronomicznej.
Podstawowym wyposażeniem kuchni gastronomicznej jest oczywiście piec konwekcyjno-parowy, za pomocą, którego można gotować na parze piec oraz blanszować potrawy. Kolejnym niezbędnym urządzeniem jest kuchenka, która sprosta największym zamówieniom. Do wyboru są kuchnie gazowe, bądź elektrycznej o kilku palnikach lub też płytach. Najwygodniejsze i najbardziej przydatne są kuchenki posiadające piekarniki. W przypadku lokalu, który w karcie dań oferuje pizzę, potrzebny jest także piec do pizzy. Meble nierdzewne, przy których kucharze kroją składniki i wyczarowują wspaniałe i pyszne posiłki, ułatwiają utrzymanie higieny. Oprócz tego każdy lokal potrzebuje zmywarki gastronomicznej, lodówki, zamrażalki, ekspresów do kawy, garnków, patelni, akcesoriów do dekoracji potraw.
Wyposażenie pizzerii
Poza piecem do pizzy każda pizzeria potrzebuje blach, kruszarki do lodów, zmywarki, witryny, winiarki, ekspresów do kawy, wentylacji i klimatyzacji. Wyposażenie pizzerii nie jest tak proste, jak z pozoru wygląda. Całe wyposażenie lokalu serwującego pizzę musi się cechować funkcjonalnością i najwyższą jakością. Wtedy właściciel lokalu ma pewność, że sprzęt używany intensywnie, będzie służył przez wiele lat.
Wyposażenie piekarni
Pieczywo to podstawowy produkt spożywczy. Klienci doceniają ogromny asortyment, który umożliwia im wyboru towaru zgodnie z ich upodobaniami smakowymi. Piekarnie oferujące świeże, pachnące pieczywo, to wciąż dobry pomysł na działalność gospodarczą. Kluczem do sukcesu w tym biznesie jest nowoczesne i najwyższej jakości wyposażenie piekarni.
Wyposażenie kawiarni
Klimatyczne, ślicznie urządzone kawiarnie, serwujące przepyszną kawę, wciąż są miejscami spotkań i randek. Szczególne powodzenie mają kawiarnie zlokalizowane w centrum miasta, obok uczelni, obiektów handlowych, biurowców, czy atrakcji turystycznych. Wyposażenie kawiarni w nowoczesny, funkcjonalny i ładny sprzęt to klucz do sukcesu. Otwarcie kawiarni będzie łatwiejsze, jeżeli przedsiębiorca skorzysta ze spisu sprzętu niezbędnego w prowadzeniu takiego lokalu.
Sprzęt niezbędny w działalności gastronomicznej najlepiej kupować od doświadczonego dostawcy urządzeń i wyposażenia gastronomii. Firma SAS od 30 lat wspiera projekty gastronomiczne od pomysłu do realizacji. Oferuje przedsiębiorcom wyposażenie godne zaufania.