Wyposażanie każdego lokalu gastronomicznego w odpowiednie urządzenia, meble czy maszyny gastronomiczne jest bardzo ważne, jeżeli zależy nam na efektywnej pracy kucharzy i personelu pomocniczego. Nie powinniśmy jednak zapominać o akcesoriach i gadżetach kuchennych, które pozornie mogą wydawać się niepotrzebne, jednak z pewnością niejednokrotnie ułatwią codzienne gotowanie i obsługiwanie klientów w lokalu. W tym artykule przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji, na które warto postawić!
Jak działa maszyna do bitej śmietany i dlaczego warto ją kupić?
Maszyna do bitej śmietany to niewielkich rozmiarów urządzenie gastronomiczne, które umożliwia przygotowanie idealnie schłodzonej bitej śmietany o puszystej konsystencji dosłownie w kilka minut. Większość dostępnych modeli jest zbudowana z dwóch elementów: pojemnika, w którym ubijana jest śmietana i specjalnego mieszadła. W pierwszym kroku śmietana jest schładzana do odpowiedniej temperatury, a następnie umieszczana w pojemniku. Mieszadło napędzane silnikiem elektrycznym rozdrabnia śmietanę, a powietrze, które jest wtłaczane do pojemnika, powoduje, że zaczyna ona nabierać odpowiedniej objętości.
Maszyna do bitej śmietany jest idealnym zakupem, jeśli chcesz zaoszczędzić czas i uzyskać śmietanę o idealnej konsystencji, która będzie doskonałym dodatkiem do lodów, ciast, tortów, babeczek czy innych wypieków.
Do czego używa się palnika do creme brulee?
Kolejnym ciekawym gadżetem, który powinien zainteresować nie tylko profesjonalnych kucharzy, ale i amatorów, jest palnik do creme brulee. To urządzenie jest używane przede wszystkim (jak sama nazwa wskazuje) do przygotowywania deseru creme brulee, który składa się z kremu angielskiego, cukru i skorupki cukrowej. To jednak nie wszystkie zastosowania tego niepozornego sprzętu, ponieważ sprawdzi się idealnie również podczas przygotowywania innych słodkich przekąsek jak m.in. torciki, ciasta czy ciasteczka. Palnik do creme brulee pozwala udekorować gotowe desery cukrem karmelizowanym. Zastosowanie znajdzie również w kawiarniach, bo wielu baristów używa go do przygotowywania karmelizowanej warstwy na kawie i lodach.
Chcesz, aby Twoi klienci byli zachwyceni drinkami, które serwują barmani? Postaw na shaker bostoński!
Nie bez powodu mówi się, że shaker bostoński jest jednym z najważniejszych narzędzi w każdym profesjonalnym barze. Ten klasyczny shaker pochodzi z Bostonu i jest bardzo popularny wśród barmanów na całym świecie. Tego typu akcesorium jest najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, a jego tradycyjny kształt pozwala na łatwe i skuteczne mieszanie składników, dzięki czemu w szybkim czasie jesteśmy w stanie przygotować doskonałe drinki. Warto pamiętać, że różne rozmiary shakerów bostońskich są przeznaczone do przygotowywania różnych ilości napojów, dlatego ważne jest dobranie odpowiedniego rozmiaru do potrzeb restauracji.
Pamiętaj, jeśli chcesz, aby shaker bostoński służył Ci przez lata, jest ważne jego odpowiednie czyszczenie i konserwacja. Po każdym użyciu należy dokładnie go umyć, a następnie wysuszyć. Warto również unikać kontaktu z kwasami, które mogą uszkodzić powierzchnię shakera.
Chcesz zadbać o precyzję w swojej restauracji? Waga gastronomiczna Ci w tym pomoże!
Waga gastronomiczna to ostatnie akcesorium, o którym chcemy krótko opowiedzieć w tym tekście. To urządzenie pozwala dokładnie zważyć składniki potrzebne do przygotowania potraw lub ciast. Waga gastronomiczna jest niezbędna w kuchni, ponieważ dokładność ważenia składników jest istotna w uzyskiwaniu pożądanego smaku i konsystencji potraw. Istnieją różne rodzaje wag gastronomicznych, w tym wagi elektroniczne i mechaniczne. Wagi elektroniczne są najczęściej używane w profesjonalnych kuchniach, ponieważ są dokładniejsze i łatwiejsze w użyciu. Wagi mechaniczne również są dobre, ale nie tak precyzyjne jak modele elektroniczne.