Owoce to podstawa każdej odpowiednio zbilansowanej diety. Są one pełne witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Znajdują się w nich także naturalne cukry proste, czyli fruktoza. Jej zawartość w poszczególnych rodzajach owoców jest różna. Wiele osób, które dbają o linię rezygnuje ze spożywania owoców ze względu na zawarty w nich cukier. Jest on jednak zdecydowanie lepiej przyswajalny i bezpieczniejszy dla organizmu, gdyż znajduje się w nich również błonnik pokarmowy, dzięki któremu nie występuje szybkie skoki poziomu cukru we krwi. Warto jednak dowiedzieć się, w których owocach występuje najmniej, a w których najwięcej cukru.
Owoce z dużą zawartością cukrów
Zawartość cukru zależy nie tylko od rodzaju owoców, ale również od stopnia ich dojrzałości. Im bardziej są one dojrzałe, tym ilość cukru jest większa. Jednym z najbardziej kalorycznych owoców są winogrona. Zawierają 16,2 g cukru oraz 67 kcal w 100 g. Są bardzo smaczne i przyjemne w jedzeniu, dlatego bardzo łatwo można przesadzić z ich ilością. Zamiast traktować je jako przekąskę, zdecydowanie lepiej jest zrobić z nich dodatek np. do sałatki owocowej. Trzeba także zachować umiar w spożywaniu fig. 100 g tych owoców zawiera bowiem 74 kcal i 16 h cukru. Dobrym pomysłem jest stosowanie ich jako aromatyczny dodatek np. do mięsa lub przekąsek z kozim serem, gdyż w takim połączeniu smakują one obłędnie. Dużą zawartość fruktozy mają również banany. Jeden średniej wielkości owoc zawiera 14 g cukru oraz około 90 kcal. Banan także można traktować jako pożywny dodatek do owsianki czy kanapki z masłem orzechowym. Można zrobić z niego także smaczne placki lub chlebek, który będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Cukier jest w owocach również takich, jak wiśnie, gruszki, granat oraz mango.
Owoce z najmniejszą zawartością cukrów
Jednym z owoców, który wyróżnia się znikomą ilością cukrów jest awokado. W 100 g znajduje się bowiem jedynie 1,1 g cukru. Jest to owoc, który świetnie smakuje jako dodatek do sałatek czy innych potraw. Można używać go zamiast masła do posmarowania pieczywa lub zrobić z niego guacamole. Innym owocem, po który również można sięgać bez, obaw jest cytryna. Jest ona dodatkowo bogata w witaminę C, a w 100 g tego cytrusa jest tylko 2,5 g cukru. W sezonie letnim warto natomiast jeść arbuzy, gdyż doskonale gaszą pragnienie i nawadniają organizm. Składają się one praktycznie wyłącznie z wody i zawiera około 6 g cukru w ważącym 100 g kawałku. Innymi owocami, po które można sięgać bez obaw o to, że spożyjemy zbyt dużo cukru są porzeczki, maliny, truskawki oraz jeżyny.
Owoce stanowią świetną alternatywę dla słodyczy. Dodatkowo są cennym źródeł wielu witamin i innych składników odżywczych. Warto jednak sięgać głównie po te, które zawierają niewielkie ilości cukru. Dzięki temu można spożywać je bez obaw o to, że dostarczymy do organizmu zbyt dużej ilości kalorii. Zdecydowanie ostrożniej natomiast trzeba podchodzić do tych, które zawierają spore ilości cukru. Trzeba więc zachować umiar w ich spożywaniu i umiejętnie wkomponować je do codziennej diety. Zdecydowanie nie warto jest pomijać owoców i rezygnować z ich spożywania, gdyż dostarczają one minerały, antyoksydanty oraz błonnik, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego układu trawiennego.