Ciasto drożdżowe zna każdy. Z dużą dozą prawdopodobieństwa ogromny odsetek ludzi również je uwielbia. Nic w tym dziwnego, na jego podstawie można przygotować wiele wspaniałych wypieków, które zachwyci podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza!
Co to jest ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe stanowi podstawę zarówno do wyrobu potraw słodkich, jak i wytrawnych. Charakteryzuje się ono dużą pulchnością, a wszystko to za sprawą rzekomych drożdży. Z czego prócz nich składa się ciasto? Mąka pszenna, woda (optymalna temperatura to 35 °C), sól i cukier, dzięki którym drożdże „pracują”. Innym składnikami, których obecność zależy od rodzaju ciasta, są: masło, olej, mleko, jajka. Wśród najpopularniejszych dań, których podstawowym składnikiem jest ciasto drożdżowe znajdują się: rogaliki, pączki, kajzerki, bułki, chleby, faworki, placki, kołacze, babki, a także tradycyjne włoskie pizze czy focaccie. Dla każdego coś smacznego!
Dlaczego lubimy ciasto drożdżowe?
Niezaprzeczalną zaletą ciasta drożdżowego jest jego miękka i delikatna tekstura. Dokładnie wyczuwalny posmak drożdży jest również dla większości ludzi bardzo smaczny. Mówi się, że jemy oczami i wypieki drożdżowe idealnie pasują do tego stwierdzenia. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na pulchne ciasto, które kusi apetycznym wyglądem już od pierwszego momentu po wyciągnięciu z rozgrzanego piekarnika. Ciasta drożdżowego po prostu nie da się nie lubić!
Wyrabianie ciasta drożdżowego – najczęściej spotykane problemy
Z pozoru proste wyrabianie ciasta drożdżowego może przysporzyć niedoświadczonym kucharzom i kucharkom niemałych problemów. Do najczęstszych z nich należą:
- niewyrośnięcie ciasta – może być to spowodowane wieloma czynnikami takimi jak: złe proporcje ilości mąki do drożdży, zbyt mała ilość cukru, przeterminowane drożdże, zbyt ciepła woda itp.
- surowe ciasto – zazwyczaj jest to związane ze źle dobranymi proporcjami mąki i wody lub zbyt krótkim pieczeniem;
- zbyt kruszące się ciasto – powodów takiej sytuacji jest wiele, a do najpopularniejszych należą: za duża temperatura przy rośnięciu ciasta, zbyt długi czas rośnięcia, za niska temperatura pieczenia, za duża ilość mąki lub niedokładne wyrobienie ciasta;
- za bardzo zbite ciasto – wynikać to może ze zbyt krótkiego czasu rośnięcia lub nadmiernej ilości mąki.
Przepisy na pyszne potrawy z ciastem drożdżowym
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na drożdżowe przekąski, sprawdź nasze cztery propozycje. Wśród nich znajdziesz potrawy charakterystyczne dla różnych kuchni, które łączy wspólna cecha. Wszystkie są przepyszne! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-z-zielonymi-warzywami – pizza z zielonymi warzywami: zieloną papryką, cukinią, rukolą i ogórkiem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/focaccia-z-kolorowymi-pomidorami-i-rozmarynem – włoska focaccia z kolorowymi pomidorami i rozmarynem
- https://uwielbiam.pl/przepis/pita-grecka – pita grecka z oliwą z oliwek;
- https://uwielbiam.pl/przepis/cebularz – tradycyjny żydowski placek pszenny, pokryty pokrojoną cebulą, czyli cebularz.
Gotowi na drożdżową ucztę?