Jesienne potrawy nie muszą być nudne. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce oraz dodać trochę rozgrzewających przypraw i … gotowe. Oto nasze propozycje na pożywne i jednocześnie zdrowe dania na jesień. Są proste, szybkie i bardzo smaczne. Nic tylko próbować. To co, spróbujesz?
Gulasz wieprzowy z dynią
Składniki:
- 3-4 suszone papryczki chilli (możesz zastapić je również przyprawą)
- 10 niedużych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na kawałki
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 garści pokrojonych liści mangoldu
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 dynia o wadze około 1 kg
Przygotowanie:
Papryczki smażymy na suchej patelni przez 30 sekund do momentu aż zaczną pachnieć. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy gorącą wodą. Pomidory kroimy, układamy na wyłożonej pergaminem blasze i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, solimy. Pieczemy w 180 stopniach przez 4-6 minut. Papryczki prażymy na suchej patelni i dodajemy do pomidorów.
W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kawałki karkówki. Co jakiś czas mieszamy, by mięso równomiernie się zarumieniło. Kolejno dodajemy pastę z pomidorów, wkładamy posiekane pomidory. Dodajemy wodę lub bulion i przyprawiamy do smaku solą. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone kawałki dyni.
Na wierzchu wykładamy podsmażoną karkówkę, przykrywamy i pieczemy do czasu, aż dynia będzie całkowicie miękka (w 180 stopniach przez około 40 minut). Wówczas zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Całość pieczemy jeszcze przez 15 minut do czasu aż mięso delikatnie się zarumieni.
Placki z dyni
Składniki:
- 500 g dyni
- 100 g mąki pełnoziarnistej (może być również mąka graham lub mąka razowa)
- 1-2 jajka
- 3 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Dynię kroimy i usuwamy pestki, odcinamy skórkę. Warzywo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starty korzeń imbiru, jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na oleju lub podpiekamy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.
Najważniejszą zasadą jesiennej diety jest przede wszystkim wzmacnianie odporności i organizmu przed nadchodzącą zimą. Dlaczego dieta jest tak ważna? To proste – aż 70% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach, gdzie znajdziemy także dobroczynne dla nad bakterie, które w dużym stopniu odpowiadają za naszą odporność. Warto więc przy pomocy diety wspierać rozwój tych dobrych bakterii i jednocześnie chronić się przed działaniem tych szkodliwych. Dobry stan jelit to bowiem znacznie lepsza odporność. Do swojej diety warto więc włączyć produkty zbożowe – makaron żytni to najlepsza propozycja na jesień.
Włączając do swojej diety produkty pełne składników odżywczych, możesz być pewny, że wzmocnisz swój organizm i odporność, a także zmniejszysz ryzyko zachorowania na różnego rodzaju infekcje i choroby. Jesienna dieta pełna warzyw i owoców pomoże zwiększyć odporność i chronić się przed infekcjami.