Patelnia to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych. Służy do smażenia i duszenia potraw. W każdej kuchni są przynajmniej dwie patelnie: jedna mniejsza do dań z jajek i do naleśników, druga większa do mięsa i potraw warzywnych lub warzywno-mięsnych. Patelnia dobrej jakości będzie służyła przez lata. Jak wybrać patelnię z pokrywką?
Szeroki asortyment patelni
Patelnia obok garnka i rondelka to najczęściej używany przedmiot w kuchni. Wybór patelni jest ogromny. Popularne są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą to patelnie dzięki, którym nasza potrawa nie przywiera i nie przypala się – zachowuje pierwotny kształt. Inne są patelnie do naleśników (niskie), a inne do grillowanych dań – mają specjalnie wyprofilowane dno. Specjalną ofertą są patelnie do kuchenek indukcyjnych. Powodzeniem wśród klientów nadal cieszą się patelnie z pokrywką do kuchenek gazowych. Jest to związane z popularnością kuchenek gazowych. W ostatnich latach uznanie klientów zdobył -wok -wysoka, duża patelnia z pokrywką, która jest idealna do przygotowywania potraw jednogarnkowych, np.: gulaszu lub risotto.
Patelnia z pokrywką -funkcjonalność i estetyka
Dla współczesnego konsumenta liczy się funkcjonalność i wygląd sprzętu kuchennego. Dlatego chętnie wybierane są kolorowe patelnie emaliowe i teflonowe oraz patelnie granitowe lub marmurowe, których wygląd przypomina granit lub marmur. Wyglądają elegancko i bardzo efektownie prezentują się w każdej kuchni niezależnie od stylu jej urządzania i koloru kuchenki. Głęboka patelnia z pokrywką może z powodzeniem zastąpić garnek – można w niej dusić potrawy i przygotować swoje ulubione dania. Świetnie sprawdza się przy przygotowaniu dań warzywnych, jak i mięsnych. Szczelna pokrywka sprawia, że wszystkie cenne składniki odżywcze, aromat oraz smak zostają w daniu. Dzięki pokrywce łatwiej zachować ciepłotę potrawy dania.
Istotny element przy wyborze patelni – rodzaj powłoki
Dla smaku dań ma olbrzymie znaczenie to, z jakiego tworzywa została wykonana patelnia. Najpopularniejszym rodzajem patelni z pokrywką jest patelnia teflonowa, która jest odporna na wysokie temperatury i można na niej smażyć, używając tylko niewielkiej ilości tłuszczu. Nie wymagają długiego mycia i szorowania. Ze względu na design i funkcjonalność coraz częściej wybierane są patelnie granitowe, które nawiązują do dawnego gotowania na kamieniu. Są odporne na zarysowania i uszkodzenia. Mogą być stosowane także do kuchenek indukcyjnych. Wielką zaletą tych produktów jest powłoka non-stick, zabezpieczająca potrawy przed przywieraniem do powierzchni, co gwarantuje znakomity smak jedzenia.
Na koniec warto wspomnieć o patelniach tytanowych, które można myć w zmywarce oraz o patelniach grillowych, które posiadają karbowane dno pozwalające na ograniczenie ilości używanego tłuszczu. Jest to niezbędny element wyposażania kuchni dla miłośników grilla, dzięki któremu można cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok.