Stało się — jesień zawitała do nas w pełni. W ciągu miesiąca mamy coraz więcej deszczowych dni, a wieczory stają się dłuższe. Ciepłe kapcie stoją już na baczność przy łóżku — czekając, aż mroźnym porankiem wsuniemy w nie stopy, herbata z imbirem, cytryną i goździkami parzy się na stoliku, a w tle unosi się delikatna chillout’owa muzyka. To idealne warunki, by na wygodnej kanapie, w towarzystwie ulubionego serialu zjeść pyszny dyniowy krem z jaglakiem czekoladowym. Co Wy na to? Jeśli też podoba się Wam ten pomysł – sprawdźcie, jak go przygotować.
Dlaczego jaglak czekoladowy?
Do wykonania deseru potrzebny będzie Wam pyszny, chrupiący baton zbożowy jaglak czekoladowy, który wypiekany jest w Piekarni Galicyjskiej z najlepszych, dostępnych składników. Sprawdza się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do różnego rodzaju deserów. Najwyższa jakość kakao, miód pszczeli i mleczna czekolada o głębokim smaku to gwarancja, że ten batonik przypadnie Wam do gustu.
Krem dyniowo-czekoladowy z jaglakiem Galicia – czy sobie poradzę?
Zdecydowanie tak! Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste i każdy kulinarny laik z pewnością podoła temu wyzwaniu. Łącznie z pieczeniem dyni, nie zajmie Wam ono więcej niż 60 minut. Jedyne czego potrzebujecie do jego przygotowania to:
- 600 g surowej dyni
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 90 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
- 2 batony jaglak czekoladowy
- 2 niewielkie gruszki
- 50 g konfitury z żurawiny
- Łyżka miodu
- Olej do smażenia
Czas zakasać rękawy – bierzemy się do pracy!
Zacznijcie od wydrążenia i upieczenia dyni. Pieczcie ją przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Gdy ostygnie, dodajcie do niej kakao, masło orzechowe, mleczko kokosowe i syrop klonowy. Wszystko zblendujcie na idealnie gładki mus — najlepiej w blenderze kielichowym. Oczywiście ręczny też da radę, jednak kielichowy będzie wygodniejszy. W międzyczasie wydrążcie i obierzcie gruszki. Układajcie je na rozgrzany olej i smażcie po około 2 minuty z każdej strony, dodając miód.
Propozycja podania musu z batonikiem zbożowym Jaglak i karmelizowaną gruszką
Gdy składniki są już gotowe, możecie przejść do układania deseru. Do 4 miseczek (tyle porcji powstaje z podanych składników), rozłóżcie po równo przygotowany mus. Na wierzch każdej miseczki pokruszcie połowę jaglaka marki Galicia i ułóżcie na szczycie karmelizowaną gruszkę. Kropka nad przysłowiowym ‘i’ to żurawina. Dodajcie odrobinę na miodowe gruszki i… SMACZNEGO! Będzie pysznie i jesiennie!