300 rodzajów makaronów! Tyle kształtów popularnego dania wyprodukowali do tej pory Włosi, udowadniając, że makaron jest niekończącą się inspiracją do tworzenia różnych potraw. Przekonaj się, w jaki sposób możesz kulinarnie oczarować bliskich, wybierając nietypowy makaron.
Spaghetti, świderki czy lasagne to znane kształty, które od lat są wpisane w tradycję i kulturę słonecznej Italii. Są jednak takie makarony włoskie, które zaskakują wyglądem. Oto kilka z nich, które możesz sprytnie wykorzystać w swojej kuchni, podkręcając nie tylko smak potraw, ale także ich wygląd.
Kokardki, śrubki i ślimaki – przygotuj smakowite danie z oryginalnych makaronów
Farfalle, czyli motylki są często składnikiem sałatek lub potraw z lekkim sosem. Kształt i struktura takiego makaronu dobrze komponują się z warzywami, serem i mięsem. Orzeźwiające sałatki makaronowe z zastosowaniem farfalli są doskonałe jako letnie posiłki.
W potrawach na zimno możesz makaron łączyć z pesto, a na ciepło podawać z sosem pomidorowym, bolognese czy arrabiattą.
Cavatappi kształtem przypominają ślimaki – doskonale zatrzymują sosy, dlatego łącz je z gęstym, serowym dipem gorgonzola, alfredo czy klasycznym sosem z czterech serów, tworząc kremową i sycącą potrawę. Możesz makaron cavatappi zestawić z czerwonym pesto i suszonymi pomidorami lub podawać z kurczakiem i szpinakiem, podkręcając konsystencję śmietanowym sosem carbonara.
Trofie to makaron o kręconym kształcie, charakterystyczny dla włoskiego regionu Ligurii. Tradycyjnie serwuje się go z pesto, ale w menu tworzy równie doskonały duet z owocami morza (kalmary, krewetki, małże) i warzywami. Rofie al sugo di noci z kolei to tradycyjne danie z makaronem trofie i sosem z orzechów włoskich, masła, sera parmezan i odrobiny śmietany. Ten bogaty dip nadaje potrawie wyjątkowego smaku.
Dzwonki, uszy i gnocchi – pokaż, że w kuchni stawiasz na włoski smak i własną kreatywność
Campanelle mają postać dzwonków i w swoim wnętrzu pomieszczą sporo sosu, choć we Włoszech podaje się je również z różnymi rodzajami mięs, takimi jak kawałki kurczaka, wieprzowina czy wołowina. Usmaż mięso na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw, a następnie wymieszaj z ugotowanymi campanelle. To również idealny makaron do podawania z owocami morza.
Orecchiette, które wyglądają, jak uszy, wywodzą się z regionu Apulii, gdzie często są serwowane z pesto, mięsem lub warzywami. Typowe danie dla południowych Włoch z wykorzystaniem tego makaronu to orecchiette con le cime di rapa, czyli lokalny rodzaj brokułów, gotowanych razem z makaronem, które okrasza się dodatkowo czosnkiem, chili i oliwą z oliwek, a na końcu posypuje serem pecorino.
Gnocchi z kolei to małe, kuliste kawałki ciasta ziemniaczanego, które można serwować z różnymi sosami. Chociaż różnią się od tradycyjnych wstążek czy rurek, nadal są odmianą makaronu. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, możesz przygotować gnocchi z sosem grzybowym, tworząc danie doskonale pasujące do sezonu jesienno-zimowego. Latem gnocchi przyrządza się z masłem i szałwią, posypując potrawę świeżo startym parmezanem lub serwuje się delikatnie okraszone pesto.
Włoska kuchnia to symbol gościnności, prostoty i doskonałości, opartej na tradycji. Możesz w podróż kulinarną do słonecznej Italii zabrać siebie i bliskich serwując im dania, których bazą będzie nietypowy rodzaj makaronu. Wszystkich uwiedziesz kreatywnością, która w tym przypadku nie wymaga dużej inwestycji czasu, a dobrze podkreśli Twoją pasję do gotowania!